open-navfaktor-logo
search
Svečano
Počela rekonstrukcija terminala u Blažuju, moći će primiti 42 miliona litara nafte
Početak radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva "Operator-Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, danas je svečano obilježen u krugu Podružnice Blažuj. Po okončanju radova, ovdje će se moći skladištiti 42 miliona litara nafte.
06.06.2022. u 14:05
get url
text

{$galerijaFotografija}

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić tom prilikom je istakao zadovoljstvo jer su uspješno riješene i dobijene bitke oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, provedena je kompletna procedura, te se došlo u fazu da se krene sa rekonstrukcijom jednog od najvećih terminala u Federaciji BiH.

- Dakle, 42 miliona litara, a kada to uporedimo sa 5,9 miliona litara terminala u Živinicama i kada to uporedimo sa nekih 80 miliona naših terminala u NTF-u Pločama, možemo sigurno reći da završetkom ovog projekta mi imamo trećinu ispunjenog zahtjeva što se tiče obaveza prema Evropskoj uniji i Evropskoj energetskoj zajednici. Dakle, jako bitan projekat za Federaciju BiH. Prvi put najveći i najmnogoljudniji kanton će dobiti terminal da u budućnosti funkcioniše i radi. Obišli smo lokaciju gdje će se vršiti remont i rekonstrukcija, dakle dva puta po 10 miliona litara, četiri puta po pet i jedan od dva miliona litara sa kompletnom infrastrukturom koja prati takvo jedno funkcionisanje sistema za redovnu opskrbu i za zalihu koja je nama potrebna prema našim sporazumima koje smo potpisali sa Evropskom unijom i sa Evropskom energetskom zajednicom – kazao je ministar Džindić.

Izrazio je i nadu da će se ovaj projekat završiti i pustiti u funkciju u rokovima koji su predviđeni i da onda služe svrsi zbog koje je on i urađen.

- Prolazeći kroz prostor gdje će se vršiti buduća rekonstrukcija, vidjeli smo i određene manjkavosti. Prokomentarisali smo sa Upravom da treba ići u određenu korekciju zakona koji reguliše ovu oblast, da im se omogući da sutra budu i snabdjevači i da imaju u svojim zalihama dovoljnu količinu plina, pa da se pripomogne u slučaju da eventualno kanton ili Federacija bude imala nekih određenih problema u snabdijevanju plina – dodao je on.

Terminal tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva "Operator-Terminali Federacije" d.o.o. Sarajevo, ima dvostruku funkciju - terminala tečnih goriva i terminala za gas, koji sada predstavlja problem, jer država zavisi od toga da li će nam ga Rusija isporučiti.

U razgovoru sa novinarima Džindić se osvrnuo i na ovaj segment.

- Što se tiče terminala za gas, trenutno postoji prepreka u zakonu, to me je upravo predsjednik uprave informisao i zamolio sam ga da pokrene jednu inicijativu od uprave OTF-a i NTF-a. Mi ćemo to pripremiti i pustiti na Vladu i, naravno, Parlament i zamoliti da se to u rekordnom vremenu ispravi i koriguje. Zašto ne imati više varijanti i alternativa snabdijevanja – rekao je Džindić.

Također, prokomentarisao je i stalno rastuće cijene goriva, te kazao šta je Vlada učinila po tom pitanju.

- Vlada je već učinila jednom odlukom o ograničavanju profita na distribuciju i na prodaju nafte i naftnih derivata. Ta odluka se pokazala i kao možda najbolja odluka u regionu, jer i dalje imamo najbolju cijenu nafte i naftnih derivata. Nažalost, nadati se da će se politička situacija u Evropi i svijetu i rusko-ukrajinski sukob smanjiti i da će to utjecati da se stabilizuje situacija u čitavom energetskom sektoru i da to krene nekom normalnom funkcionisanju i da cijene budu onakve kakve trebaju da budu. Vlada je donijela tu odluku o limitiranju marže na cijenu goriva, koja je se u ovom trenutku pokazala kao najispravniji potez koji smo učinili, a vezano za cijenu nafte i naftnih derivata – podcrtao je.

Kada je u pitanju zabrinutost građana oko isporuke plina pred sljedeću grijnu sezonu, kazao je da je ugovor potpisan do početka januara, nakon čega će Energoinvest vjerovatno produžiti ugovor.

- Što se tiče formiranja cijena, radi se po staroj formuli. Promjena cijene naftnih derivata direktno utječe na formiranje cijene plina. Ne očekujemo neke drastične promjene u odnosu na prethodni period - rekao je Džindić.

Otvorenje naftnog terminala, Blažuj, 06.06.2022
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.