open-navfaktor-logo
search
Projekat od 140.000 KM
Počela rekonstrukcija spomen-obilježja "Goražde grad heroj, svojim braniocima"
Rok za završetak prve faze projekta je 90 dana
12.07.2019. u 15:40
get url
text

Rekonstrukcija centralnog spomen-obilježja "Goražde grad heroj, svojim braniocima" počela je danas u prisustvu predstavnika BPK Goražde i lokalnih zajednica te boračkih udruženja. 

Projekat vrijedan oko 140 hiljada KM bit će realizovan u dvije faze, a izvođač radova je GPD "Drina" Goražde. Projekat zajedno finansiraju Vlada BPK sa 100.000 KM dok će Grad Goražde u ove svrhe izdvojiti 31.000 KM.

Realizacija prve faze projekta koštat će 63.000 KM. Premijerka BPK Goražde Aida Obuća izrazila je nadu da će ona biti završena u planiranom roku.

- Svi smo saglasni da grad Goražde kao "grad heroj" i kanton zaslužuje jedno reprezentativno spomen-obilježje za sve branioce. Ovo je priča koja se dugo pričala, ali evo u ovoj godini će se i konkretizirati. Ugovor je potpisan prije mjesec i mi smo svoj dio obaveze što se tiče plaćanja avansne fakture uradili. Od izvođača radova očekujemo da se ono što je projektovano uradi kvalitetno, u zadanim rokovima imajući u vidu da nam ide vrlo značajan datum za nas u Goraždu, a to je 18. septembar "Dan BPK i Grada Goražde" i ja se nadam da ćemo tada moći ozvaničiti završetak radov na prvoj fazi projekta - istakla je Obuća.

Ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović naglasio je da je ovo zajednički projekat BPK i Grada Goražde kako u smislu finansiranja tako i građevinskog zemljišta. 

- Ovo je prva faza u okviru koje idu betonski radovi i popločavanje samog platoa, a nakon toga u drugoj fazi koja je planirana za narednu godinu, idu kamenorezački radovi i ispis imena branilaca. Ukupno projekat vrijedi oko 140.000 KM i sredstva su planirana u budžetu, a ima jedan dio koje smo osigurali putem Federalnog ministarstva za pitanja boraca. Nadam se da će ovo biti jedno lijepo zdanje i da će se svim građanima dopasti - kazao je Aganović uz napomenu da je predviđena i izgradnja "Kapije života".

 Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da je Gradska uprava od početka podržavala ovaj projekat.

- Dugo smo čekali ovaj trenutak da počnu radovi na rekonstrukciji centralnog spomen-obilježja branilaca Goražda, jer oni to zaslužuju. Na bazi ideje koju smo pokrenuli sa ranijom Vladom, mi smo prihvatili da učestvujemo u ovom projektu. Predložili smo to gradskom vijeću koje je prihvatilo naš prijedlog, a danas smo pokrenuli inicijativu da se izgradi i spomen-obilježje civilnim žrtvama rata našeg grada, jer znamo da je oko 4.000 ljudi poginulo u Goraždu - kazao je Ramović.

Rok za završetak prve faze projekta je 90 dana. Idejni projekat uradila je firma "Aring" d.o.o Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.