open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počela posebna sjednica: Zastupnici NSRS-a o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice
Posebna sjednica Narodne skupštine RS, čije održavanje je zatražila Vlada RS, počela je danas u Banjoj Luci, a na dnevnom redu je informacija o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.
18.03.2022. u 12:23
get url
text

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je jučer da će biti predloženo ukidanje PDV-a na neke od osnovnih životnih namirnica i to do kraja godine, kao i povećanje stope PDP-a na 22 posto na luksuznu robu.

Ukidanje PDV-a se traži na na dječiju hranu i opremu, mlijeko i mliječne proizvode, brašno, ulje, so, šećer, opremu za novorođenčad i sadni materijal, čime bi, objasnio je jučer Dodik, budžet Republike Srpske bio "uskraćen" za 111 miliona KM.

Ukoliko ovakav prijedlog bude usvojen na današnjoj sjednici skupštine RS-a, predstavnici iz tog entiteta će ga predložiti i na državnom nivou.

Također, Dodik je jučer najavio prijedlog ukidanja akciza na naftu i naftne derivate u aprilu, s tim da bi se, u zavisnosti od kretanja cijena na svjestkom nivou, naknadno donosile odluke za svaki naredni mjesec.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je u uvodnoj riječi rekla da su se posljednje dvije godine u svijetu desile mnoge "negativne stvari", koje su se odrazile na globalnom nivou, pa tako i na ovaj entitet.

- Dio inflacije je uvezen i u RS, prekinuti su lanci snabdijevanja, a došlo je i do velikog rasta cijena energenetata čija je lančana reakcija bila povećanje cijena svih proizvoda. U takvoj situaciji neophodno je reagovati, štiteći kućne budžete, prije svega najsiromašnijih kategirija, a to je najjednosgtavnije djelovanjem na indirektne poreze. Međutim, takve odluke moraju se donositi u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine – rekla je Vidović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.