open-navfaktor-logo
search
Izjašnjenje o vetu
Počela posebna sjednica NSRS-a, hoće li Dodik imati dvotrećinsku većinu?
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a počela je danas u Banjoj Luci, a sazvana je na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.
27.10.2021. u 12:27
get url
text

Dodik je odluke usvojene na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS, te pozvao zastupnike da u roku deset dana održe sjednicu i podrže ga dvotrećinskom većinom.

Na dnevnom redu današnje posebne sjednice NSRS-a je – "Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz RS-a o proglašenju zaključaka i odluka Predsjedništva BiH veoma štetnim po vitalne interese RS-a", a odnosi se na više zaključaka i odluka, među kojima su otvaranje Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu, otvaranje kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Gradu Banja Luka, prihvatanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka u oblasti odbrambene industrije, sporazum Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, te drugo.

Dodik je uoči sjednice najavio da je morao uložiti veto na sve odluke, zbog ranije usvojenog zaključka NSRS-a da predstavnici iz RS-a ne glasaju u institucijama Bosne i Hercegovine, te dodao da će predložiti da zastupnici NSRS-a danas "propuste" odluku o otvaranju konzulata Rusije u Banjoj Luci.

Za izjašnjenje o vetu, Dodiku je u NSRS-u potrebna dvotrećinska većina, a opozicija u RS-u ranije nije precizirala da li će učestvovati u radu i kako će glasati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.