open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počela posebna sjednica NSRS-a: Dodik neće imati dvotrećinsku podršku?
Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, počela je danas u Banjoj Luci.
14.09.2022. u 12:33
get url
text

Dodik je uputio zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj bi zastupnici trebalo da se izjasne o njegovom proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese RS-a. Odluka je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Zastupnici SDS-a i PDP-a danas ranije su najavili da neće prisustvovati današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a. Ranije su protivljenje sazivanju ove posebne sjednice izrazili i zastupnici opozicionog DNS-a.

Da bi Dodikov veto bio prihvaćen potrebna je dvotrećinska podrška zastupnika u NSRS-u, do čega će, kako je već sada izvjesno, biti teško doći.

Zastupnici SDS-a i PDP-a su ocijenili da je ova sjednica nastavak politike izolacije i zatvaranja RS-a, kao i da se radi o Dodikovoj predstavi u predizborno vrijeme.

U materijalu koji je dostavio Skupštini RS-a, Dodik je obrazložio razloge zbog kojih je uložio veto na odluku o davanju agremana ambasadoru Njemačke Thomasu Fitschenu.

Naveo je da, bez obzira što procedure oko imenovanja ambasadora još nisu završene, "njemačka strana bez ustezanja postavila ultimatum suverenoj državi, bar volimo da mislimo da BiH to jeste, i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu".

- Prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna da obrazlaže svoju odluku. Tražiti od Predsjedništva da u ostavljenom roku od 48 sati dostavi objašnjenje zašto (još) nije dat agreman ambasadoru Njemačke, zaista je apsurd koji ponovo pokazuje kakav rejting i ugled BiH ima u istim onim zemljama koje joj decenijama bacaju prašinu u oči lažnim obećanjima i lažnim uvažavanjem – kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Opozicija neće prisustvovati današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a sazvanoj na Dodikov zahtjev

On smatra da je vanjska politika Savezne Republike Njemačke, posebno od 2021. godine, "upadljivo usmjerena na antidejtonsko i antiustavno djelovanje".

Istaknuo je njemačko insistiranje na "nelegalnom imenovanju Christiana Schmidta", posebno izdvojivši "kontroverznu rezoluciju Bundestaga, za koju se najviše zalagao i lobirao zastupnik Socijaldemokratske stranke Adis Ahmetović, koji otvoreno zastupa i podržava agendu SDA".

Navodi i kako je jedan od sudija Ustavnog suda BiH Nijemac, a da "dobro znamo kakve odluke donosi taj sud".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.