Počela obnova: Znate li šta se iz Srebrenice izvozilo u Afriku i Ameriku? (FOTO)

objavljeno: 02.11.2015. u 22:22

Bosna i Hercegovina je zemlja koja raspolaže velikim prirodnim bogatstvima. Naša zemlja je bogata velikim brojem izvora mineralnih i termalnih voda koje se već stoljećima koriste u svrhu liječenja. Među najljekovitijim sigurno je i 48 izvora Guber vode u Srebrenici.

Srebrenički mineralni izvori bili su poznati još prije dva milenijuma, a o tome svjedoče i napisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice.

Srebreničani se nadaju da će u skorije vrijeme ponovo Guber-banja zasjati starim sjajem, a s banjom i Srebrenica. U proteklim danima uređeno je šetalište Banje Guber, što je obradovalo Srebreničane. Ovih dana je nastavljeni su radovi na objektima Banje Guber, što je potvrdio za medije i Radojica Ratkovac, vlasnik preduzeća koje je kupilo banju.

Očekuje se da će do kraja maja ili početka juna naredne godine biti završena izgradnja objekata kafića i restorana na vrhu Gubera dok će objekat Argentarije biti završen početkom jula naredne godine s kapacitetom od 200 ležajeva.

Stariji Srebreničani kažu da je je Banja Guber “duša Srebrenice” i nadaju se da će ubrzo početi s radom, što bi značilo i bolje dane za Srebrenicu.

Marinko Sekulić, srebrenički novinar, dobro se sjeća kada je banja radila punim kapacitetom i bila jedan “od strateških nosilaca razvoja Srebrenice”.

– Srebrenica je ostvarivala od banje velike prihode, bilježila je i do 90.000 noćenja i godišnji prihod od oko tri miliona dolara. Izvorske vode Gubera su bile priznate u svijetu i prodavale su se kao lijek u apotekama – kaže Sekulić.

On smatra da bi svi građani Srebrenice, bez obzira na nacionalnost, bili sretni da Banja Guber počne s radom.

– Pokretanje banje bi bio točak razvoja. Otvaranje radnih mjesta otvaranjem Banje Guber olakšalo bi stanovništvu, ali i to bi mnogo značilo  intenzivnijem povrataku u Srebrenicu. Tako bi Srebrenica počela dobijati onu dimenziju koju je imala ranije – kaže Sekulić

Od 1887. godine, u vrijeme austrougarske uprave, mineralna voda Crnog Gubera je flaširana i prodavana širom Evrope, ali i u Africi i Americi. Tokom 1898. godine na svjetsko tržište izvezeno je 200.000, a rekordnih 236.544 boca Guber-vode, izvezla je kompanija “Matoni” iz Beča, 1901. godine.

Na Investiciono-razvojnoj konferenciji „Srebrenica 2015“, koja će se održati u Srebrenici 11. i 12. novembra, bit će prezentirana i Banja Guber kao razvojni potencijal općine Srebrenica.

(A. M./ Faktor.ba)