Radi se o zajedničkoj saradnji dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti stanovnika obje općine.

S obzirom na činjenicu da se trg administrativno i teritorijalno nalazi u dva entiteta, te da u saobraćajno arhitektonskom smislu predstavlja jednu cjelinu, između općina Novi Grad Sarajevo i Istočna ilidža potpisan je sporazum o zajedničkom finansiranju obnove trgova, u vrijednosti od 565 hiljada maraka. Općina Novi Grad Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine, te provela proceduru odabira izvođača radova.  

Trg je u upotrebi duže od 30 godina i u dosta lošem je stanju, a svakodnevno ga koristi veliki broj stanovnika obje općine, te je bilo neophodno uraditi njegovu komplentu rekonstrukciju.

Dio trga koji se koristi za motorna vozila bit će asfaltiran, dok će se u drugom dijelu izvršiti zamjena polomljenih ploča novim, a pješačka zona bit će odvojena od zone za motorni saobraćaj postavljanjem fizičkih prepreka – stubića. Shodno raspoloživim prostornim mogućnostima predviđena je izgradnja i obilježavanje oko 40 parking mjesta, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.