Program manifestacije započeo je večeras u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo gdje je otvorena izložba koju čine Ibrišimovićevi crteži, skulpture, te njegove knjige u raznim izdanjima, kao i izvedbom predstava "Kuća bez vrata", u režiji Gradimira Gojera.

Predstava je nastala po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića, a mladu glumačku postavu u predstavi, čine: Damir Mahmutović, Faruk Uščuplić, Alisa Brkić, Damir Altumbabić i Samina Mujkanović.

Riječ je o o programima koji su nedavno održani u JU BKC Tuzla i s tim programom će se predstaviti i publici u Sarajevu. 

Direktor BKC Sarajevo Jasmin Duraković naveo je da je Ibrišimović jedna od najvećih i najznačajnijih ličnosti, naše kulture u posljednjih 50 godina, književnik koji je obilježio čitavu jednu epohu. Uz to bio je i vrhunski skluptor.

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je Srednju školu za primijenjene umjetnosti u Sarajevu, Odsjek vajarstvo, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar.

Prevođen je na turski, engleski, češki, albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima Naši dani i Oslobođenje. Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. godine imao je deset samostalnih izložbi.

Bio je predsjednik Društva pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.