open-navfaktor-logo
search
Večer duhovnosti
Počela manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda" u Konjicu
U okviru projekta Narodnog univerziteta Konjic (NUK) "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine",  sinoć je na platou kod Tekijske džamije u Konjicu upriličen program pod nazivom "Večer duhovnosti" kojim je počela i ovogodišnja manifestacija Medžlisa IZ Konjic "Dani tradicionalnih mevluda 2022".
17.07.2022. u 14:19
get url
text

U programu su sudjelovali Derviši Tarikatskog centra Islamske zajednice u BiH, Hor "Sejfullah" Konjic, Hor "Mrež mladih" Konjic i imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic, saopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Voditelj programa Benjamin Mušinović podsjetio je na početku programa da je mevlud jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka.

- Islamska tradicija Bošnjaka je velika, bogata, vrijedna sehara koja čuva brojne običaje, ukrase, odrednice i obilježja bosanskih muslimana, Bošnjaka. Jedan od prepoznatljivih aspekata islamske tradicije Bošnjaka je učenje mevluda. Mevlud se u BiH učio i uči raznim povodima, a najčešće tokom rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammed, a.s. Mevlud kao nešto iscjeđeno iz vjere predstavljao je najljepši i najveličanstveniji kulturalni izraz bosanskih muslimana. Medžlis IZ Konjic jedan je od rijetkih Medžlisa na području Hercegovine koji je sačuvao tradiciju dnevnih mevluda, s tim ciljem prije četiri godine ustanovljena je, sad već tradicionalna, manifestacija "Dani tradicionalnih mevluda", koja za cilj ima očuvanje i unaprjeđenje ove tradicije Bošnjaka na prostoru našeg Medžlisa, kazao je Mušinović.

Okupljenim vjernicima obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Konjic Refik ef. Delić.

- Drago mi je da smo večeras ovdje i da mogu posebno pozdraviti derviše iz Tarikatskog centra Islamske zajednice u BiH sa šejhom Ćazimom Hadžimejlićem. Ova manifestacija nudi tri susreta. Prvi je susret s našom duhovnošću, drugi važan susret je naš susret s prirodom, a treći, možda najviše važan u ovoj eri digitalne otuđenosti je ovaj živi susret nas s nama, koji nam ne može nikakva mreža pružiti, kazao je imam Refik ef. Delić.

Sljedeći program u okviru projekta "Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine", organizatori najavljuju za petak, 22. jula, kada će se u Galeriji NU Konjic, s početkom u 20 sati upriličiti otvaranje izložbe "Konjic u osmanskim dokumentima", u suradnji s partnerom Yunus Emre institutom Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.