open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počela konstitutivna sjednica NSRS-a
Ranije je istaknuto da SNSD računa na "komotnu većinu" u skupštini
19.11.2018. u 14:30
get url
text

U Banjoj Luci je upravo počela konstitutivna sjednica novog desetog saziva Narodne skupštine RS. Ovo zakonodavno entitetsko tijelo čine 83 narodna zastupnika, izabrana iz osam stranaka na proteklim oktobarskim izborima.

Najviše mandata osvojio je SNSD, koji će formirati i skupštinsku većinu, a s obzirom na nedavne stranačke razgovore koje su imali, sa njima u vlasti biće dosadašnji koalicioni partneri DNS i SP, zatim NDP koji vodi Dragan Čavić a koji je ranije bio u opoziciji, Ujedinjena Srpska, kao i tzv. grupa Obrena Petrovića, odnosno dva zastupnika iz Doboja koji su na izborima bili na listi SDS-a.

Ranije je istaknuto da SNSD računa na "komotnu većinu" u skupštini, odnosno između 50 i 60 zastupnika. Osim spomentuih stranaka, u NSRS bit će zastupljeni i SDS kao druga najveća stranka, te PDP i koalicija Zajedno za BiH.

Nakon što zastupnici polože zakletvu, bit će izabrano novo rukovodstvo NSRS-a. Predviđno je i polaganje svečane zakletve narodnih zastupnika, novoizabrane entitetske predsjednice Željke Cvijanović i potpredsjednika Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića.

Svečanu zakletvu položiće i član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik.

Među zvanicama današnje konstitutivne sjednice su predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Rusije Petar Ivancov, srbijanska premijerka Ana Brnabić i drugi, uglavnom predstavnici najviših institucija u RS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.