open-navfaktor-logo
search
Niz događaja
Počast srebreničkim žrtvama u Goraždu "Stani za čovječanstvo"
Goražde nizom događaja daje doprinos obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
09.07.2020. u 13:58
get url
text

Uz atletski i biciklistički maraton te pohod koji će organizirati goraždanski planinari, po prvi put počast žrtvama genocida u Srebrenici na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, sutra će biti odata "minutom za čovječanstvo“.

Riječ je o ideji koju zajedno realizuju Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko.

- Srebrenica je generacijski zadatak svih nas i nastojimo svake godine obilježiti ovaj datum. Genocid u Srebrenici je najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata i to nije pitanje samo Bošnjaka već cijelog čovječanstva i upravo smo ovaj događaj nazvali "Stani za čovječanstvo". Pozivamo sve građane BPK da sutra u 12 sati zajedno pošaljemo poruku sa Drine, da smo spremni stati za čovječanstvo, da stanu na minutu gdje god se nalazili i ma šta radili, u kući, na ulici, u kafani, za mašinom, i tako odaju počast žrtvama srebreničkog genocida - kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Dodao je da će se u isto vrijeme obaviti učenje salle sa svih džamija na području tog kantona.

- Salla je sadržaj koji je dugo bio dio naše tradicije, do ovih modernih vremena, kada neko preseli, umre, i na taj način su ljudi obavještavani sa munara. Sutra će se sa svih munara u BiH učiti salla za žrtve Srebrenice. Nadamo se da će građani BPK prepoznati ovu ideju i našu namjeru koju želimo nastaviti i u budućnosti - kazao je ef. Pitić.   

Sutra iz Goražda kreće i tradicionalni 8. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u Srebrenici, u subotu 11. jula u memorijalnoj šumi "Srebrenica 8372" na lokalitetu Posestre kod Goražda proučiti odlomci iz Kur'ana. Istog dana bit će održan i prvi pohod Planinarskog kluba 'Goražde – Maglić' na dionici Goražde-Posestra u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u nedjelju 12 jula u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu Alije Izetbegovića bit će održan tradicionalni performas "Nema te na kahvi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.