open-navfaktor-logo
search
Svečana sjednica
Počasni građanin KS Čedomir Jovanović: Divim se toleranciji i spremnosti Sarajlija da oproste
Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je večeras u sali Općine Centar, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" koja se već petnaestu godinu održava od 2. do 9. maja, a ovi datumi će ostati, prema riječima predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika duboko urezani u naše sjećanje, jer su bili od presudnog značaja za Sarajevo i BiH.
06.05.2020. u 20:05
get url
text

- Mladi i neiskusni borci drugog maja su se suprotstavili mnogo jačem agresoru i pobijedili, te su pokazali kako se voli svoj grad. Od tog dana građani Sarajeva su bez vode i struje uz svakodnevna granatiranja i snajpersku vatru živjeli 1.425 dana. U tom periodu je više od 11 hiljada građana dalo život za odbranu grada, a brojna mezarja i groblja svjedoče o stradanju u najdužoj opsadi grada. Sarajevo je i u tom vremenu pokazalo da je simbol otpora fašizmu - podcrtao je predsjedavajući Čelik.

Na osnovu odluke kantonalne skupštine od 24. aprila, najveće priznanje Povelja Kantona Sarajevo, kojom se proglašava počasni građanin kantona dodijeljena je Čedomiru Jovanoviću, zbog izuzetnih zasluga u širenju istine o dešavanjima u našoj zemlji i za doprinos razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Iz razumljivih razloga spriječen da lično preuzme nagradu, Jovanović je poslao poruku u kojoj izražava žaljenje što nije u prilici da bude sa dragim Sarajevom, poštovanim prijateljima i pre svega dragim ljudima, u danu koji je na toliko načina poseban za njega.

Dodao je kako je oduvijek znao sve patnje Sarajeva, koje je "uvijek bio tako divan i otvoren grad".

- Upravo zato je uvijek i smetao onima bez duha, koji zbog mržnje i zla u sebi nisu mogli podnijeti tu ljubav koje Sarajevo daje nesebično čak i onome ko prvi put u njega kroči. Divim se vašoj toleranciji, postojanju, spremnosti da oprostite, budete plemeniti, a u isto vrijeme ponosni i nepokolebljivi. Možda smo se baš zbog tih osobina Sarajevo i ja uvek savršeno razumjeli, i osjećali patnje kada ih je malo ko drugi oko nas mogao razumjeti. Vama i vašim porodicama u ovim vremenima želim prije svega zdravlje, lični uspjeh i sreću, a prva prilika koja se ukaže bit će prilika u kojoj ću ja biti u Sarajevu, jer sam sad i zvanično ono što sam bio i prije ovog priznanja. I Beograđanin i Sarajlija -, poručio je Jovanović te najavio kako se raduje novim susretima, razgovorima, "divnim riječima koje ćemo i dalje jedni drugima izgovarati. Ne zato što moramo, nego zato što to iskreno osjećamo".

{$galerijaFotografija}

Na sjednici su uručene plakete ostalim laureatima, zaslužnim pojedincima i kolektivima: Slaviši Šućuru, Radetu Zoranoviću, Željku Komšiću, Javnoj ustanovi "Treća gimnazija" Sarajevo, Radničkom kulturno-umjetničkom društvu „Proleter“ i Javnoj ustanovi "Fond memorijala KS".

Željko Komšić se zahvalio na priznanju, te poručio kako su mu porodica, država i grad uvijek bili važni, a da se trudio biti dobar prema ljudima.

Uz riječi zahvalnosti, na njemu izuzetno značajnom priznanju, Radomir Rade Zoranović je rekao da su ovu našu zemlju Bosnu i Hercegovinu odbranili obični ljudi, koji su kasnije formirali Armiju RBiH. To, je, kako je potcrtao bila najbolja bosanska vojska ikada te zamolio mlade da čuvaju svoju državu čiju su nezavisnosti odbranili ljudi koji su je svim srcem voljeli.

Laureat Slaviša Šućur, svoju nagradu, preuzet će po povratku u Sarajevo, jer je kako je rekao odsutan iz opravdanih razloga. Rukovodioci JU "Treća gimnazija" Sarajevo, RKUD „Proleter“ Sarajevo i JU "Fond memorijala KS" su se u kratkim obraćanjima zahvalili na najvećem priznanju Kantona Sarajevo čime je prepoznat višedecenijski uspješan rad ovih kolektiva.

Također, posthumno priznanje je dodijeljeno porodici Suada Ćupine, kao priznanje za višegodišnje uspješno djelovanje, iznimna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Kantonu Sarajevo i afirmaciji države Bosne i Hercegovine, saopćio je Press KS.

Svečana Skupština KS - 6. 5. 2020.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.