open-navfaktor-logo
search
Usljed promjene vremena
Poboljšan kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine
Usljed promjene vremenskih prilika značajno je poboljšan kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je proteklih dana bio među najzagađenijim gradovima u svijetu.
05.01.2022. u 09:22
get url
text

Prema mjerenjima jutros u 8 sati kvalitet zraka jutros je dobar, a izmjereni indeks kvaliteta zraka iznosio je 21.

Na pojedinim mjernim stanicama indeks kvaliteta zraka kreće se od 0 na Otoci, do 20 i 21 na mjernim stanicama Ambasada SAD-a i Ilidža.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

U proteklih sedam dana kvalitet zraka u Sarajevu bio je vrlo nezdrav i nezdrav, indeks kvaliteta zraka kretao se od 168, koliko je izmjereno 29. decembra, do  230, koliko je iznosio 2. januara kada je u zraku registrovana koncentracija PM2.5 čestica u zraku od 180, prema  podacima portala ekoakcija.org.

PM2,5 čestice nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma.

Njihov je promjer otprilike tri posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 mikrograma po metru kubnom (μg/m3) u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, prema istraživanjima medicinskih stručnjaka, mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju, pa i težih posljedica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.