open-navfaktor-logo
search
Izuzetak Zenica
Poboljšan kvalitet zraka, posebno na području Lukavca i Visokog
Usljed promjene vremenskih prilika jutros je u odnosu na prethodni dan poboljšan kvalitet zraka u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne.
11.02.2020. u 08:00
get url
text

Izuzetak je Zenica, gdje je jutros prema mjerenjima Indeks kvaliteta zraka iznosio 156 i nezdrav je za stanovništvo.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva na području tog grada.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je jutros nezdrav za osjetljive grupe stanovništva na području Tuzle, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 142, Goražda 124, Živinica 119 i Sarajeva 101.

Na području tih gradova oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Ilijaša, Indeks kvaliteta zraka iznosio je 57 i Jajca gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 64. 

U odnosu na prethodne dane kvalitet zraka najznačajnije je poboljšan na području Lukavca, gdje je jutros Indeks kvaliteta zraka iznosio 25, te Visokog 46 i ocijenjen je kao dobar.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.