open-navfaktor-logo
search
Dokumentarni filmovi
Pobjednici Sarajevo Film Festivala i AJB DOC Film Festivala u utrci za Oscara
Nominacije za 92. dodjelu nagrade Oscar su objavljene u ukupno 24 kategorije, a pobjednici će biti poznati na ceremoniji koja će se održati 9. februara
13.01.2020. u 17:33
get url
text
Ekipa "Honeylanda": Detalj sa dodjele nagrada na SFF-u


Za najbolji dokumentarni film i prestižnu nagradu Oscar borit će se:  "For Sama", Waad Al Khateab, Edward Watts; "American Factory", Steven Bognar, Julia Reichert; "The Edge of Democracy", Petra Costa; "Honeyland", Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, i "The Cave", Feras Fayyad.

Filmove "For Sama" i "Honeyland" bh. publika imala je priliku pogledati u ovkiru Al Jazeera Balkans (AJB) DOC Film Festivala i Sarajevo film Festivala.

Inače, Drugi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans otvoren je filmom "For Sama", koji je osvojio srca publike, a da je najbolji potvrdila je i jednoglasna odluka žirija da mu pripadne Nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala.

"For Sama" je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Alepu u Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob.

"Honeyland" je osvojio nominaciju i u kategoriji najbolji strani film.

- Film "Honeyland" Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova osvojio je Nagradu publike za najbolji dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala (2019) i nagradu na CineLink Work in Progress programu Sarajevo Film Festivala (2017)- istakli su iz SFF-a.  

Nominacije za 92. dodjelu nagrade Oscar su objavljene u ukupno 24 kategorije, a pobjednici će biti poznati na ceremoniji koja će se održati 9. februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.