open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Pobjeda opozicije u Nikšiću proslavljena uz trobojke i pjesme o Kosovu
U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, jučer su održani lokalni izbori, koji su po interesovanju i uticaju spolja prevazišli lokalni nivo. Nakon 15 godina vlasti, Demokratska partija socijalista (DPS) stranka Mila Đukanovića preselit će se u opozicione klupe, a gradom će upravljati partije okupljene oko Demokratskog fronta i liste "Mir je naša nacija".
15.03.2021. u 10:26
get url
text

VEZANI TEKST - Mandić objavio da je Đukanović izgubio Nikšić: Dvije prosrpske koalicije imaju većinu

Lokalni izbori u Nikšiću prvi su izbori na nivou Crne Gore nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima prošle godine. Interesovanje za Nikšić bilo je više nego očekivano, a kampanju su obilježili brojni verbalni i fizički obračuni, skrnavljenje vjerskih objekata. Bila je prisutna negativna kampanja na društvenim mrežama, radikalna retorika, a izborni dan obilježile su brojne nepravilnosti na glasačkim mjestima, krađa glasačke kutije kao i slavlje nakon objavljenih rezultata, uprkos epidemiološkim mjerama.

Koalicija "Evropski tim za Nikšić" koja je okupila DPS, SD, Liberalnu partiju i PKS, partije koje su građanski i procrnogorski orijentisane, osvojila je skoro 20 hiljada glasova, odnosno 40 posto, što je prevedeno u mandate ukupno 18 od 41, koliko ima nikšićki parlament. Ipak, to im neće biti dovoljno da zadrže vlast, s obzirom na to da su partije koje čine vlast na državnom nivou osvojile zbirno više mandata. Koalicija okupljena oko Demokratskog fronta osvojila je 11 mandata, koalicija "Mir je naša nacija" 10 mandata, dok su po jedan mandat osvojile partije Dritana Abazovića i biznismena Dake Davidovića.

Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 20 sati, iz tabora Demokratskog fronta već se krenulo u slavlje ulicama Nikšića. Gradski trg bio je preplavljen trobojkama, dok se pogrdno skandiralo predsjedniku države Milu Đukanoviću, a pjevale su se pjesme o Kosovu.

Tokom jučerašnjeg dana, a posebno kasno sinoć, kršene su epidemiološke mjere. Veliki broj građana izašao je na ulice, bez zaštitnih maski, a građani nisu poštovali ni policijsku zabranu kretanja poslije 21 sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.