Izbori za mjesne zajednice, koji ranijih godina nisu imali nikakvu javnu promociju, ove godine su došli u žižu javnosti zbog aktuelnih okolnosti u ovom gradu, s obzirom na to da je nakon nekoliko uzastopnih mandata u Banjoj Luci, na lokalnim izborima 2020. godine poražen SNSD, a pobjedu odnio PDP-ov kandidat, a koji s druge strane nema većinu u gradskoj skupštini.

Koalicija okupljena oko SNSD-a pobijedila je jučer u 75 posto mjesnih zajednica, a karakteristično je da PDP nije dobio podršku u mjesnoj zajednici u kojoj živi Jelena Trivić (PDP) koja bi trebalo da bude kandidat opozicije za jednu od pojedinačnih funkcija u RS-u na narednim Općim izborima.

Koalicija oko SNSD-a ocijenila je to njenim debaklom, te porukom da nema podršku ni svojih komšija.

Na ovim izborima je glasalo oko 40.000 Banjalučana ili oko 20 posto sudeći po izbornom spisku.

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka kazao je danas da očekuje da nakon ovakvih rezultata gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i njegova ekipa podnesu ostavku.

- Jučer je narod poručio da je on nepoželjan. Narod misli da ne zna raditi i želimo da što prije ode. Ne smijemo čekati da Banja Luka i naredne tri godine stoji, da je zatrpana smećem i da se ne razvija – rekao je Đajić.

Neven Stanić (Ujedinjena Srpska) tvrdi da su ovi izbori pokazali da je njegova stranka dobila 350 posto više glasova u poređenju sa prethodnim izborima.

- Očigledno da Jelena Trivić, kandidat opozicije za predsjednicu RS-a, nije prihvatljiva narodu, da nema podršku, a jasan pokazatelj je da nije dobila podršku u svojoj mjesnoj zajednici, niti onima koje je okružuju. Pored svih agitovanja, građani nisu prepoznali tu politiku – rekao je Stanić.

Naveo je da "grad ne treba da vode nestručna i neobrazovana lica i da se politika ne treba zasnivati na slikanju i snimanju".

- Ovo je bila druga vakcina, pacijent se dobro oporavlja i očekuje se buster u oktobru i da PDP tada uđe u svoj mikron, gdje će dugo ostati – rekao je danas Slobodan Stanarević, odbornik DEMOS-a.