open-navfaktor-logo
search
Objavila premijerka
Pobjeda ekoloških organizacija: Srbija odustala od eksploatacije litija, stavljena tačka na Rio Tinto
Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da je Vlada ispunila sve zahtjeve ekoloških organizacija koji su tražili da se prekine istraživanje i eksploatacija litijuma u Srbiji i da je time stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).  
20.01.2022. u 19:26
get url
text

VEZANI TEKST - Prva blokada granice sa BiH zbog protesta u Srbiji protiv kompanije Rio Tinto

Brnabić je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade koja je organizovana specijalno zbog pitanja otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto u Srbiji rekla da ukinuta uredba Vlade o Prostornom planu područja posebne namjene za eksploataciju jadrita i da on više ne postoji, i naglasila da su tim poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto.

Ona je naglasila da Srbija "nikada nije imala ugovore" sa Rio Tinto, kako je i ranije tvrdila srbijanska vlast. Pozvala je sve zainteresovane ekološke organizacije da se obrate Vladi i pogledaju kompletnu dokumentaciju o Rio Tinto i ponudila pomoć svog tima u analizi ako je ta pomoć potrebna.

VEZANI TEKST - Srbi razočarani patrijarhom: Porfirije, šta te je navelo da šutiš o Rio Tintu

Govoreći o protestima ekoloških aktivista koji su organizovani proteklih nekoliko meseci, Brnabić je upitala zašto ti aktivisti nisu pitali predsjednika opozicione stranke Zajedno za Srbiju i nekadašnjeg gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića zbog čega je on "sa svojom strankom doveo Rio Tinto i zašto su mijenjali zakon iz 2006. godine da bi im dali ekskluzivna prava na eksploataciju".

Ona je naglasila da "nema riječi kojima bi opisala licemjerje stranaca koji finansiraju srbijanske ekološke organizacije koji se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste", i istakla da su najveći finansijeri iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke i Austrije.

Navela je da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora u Beogradu i da im je "tu istu poruku prenijela".

Brnabić je ocijenila da su se finansijeri iz inostranstva "sjatili" u Srbiju ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.