- Osumnjičena osoba pod istragom je Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH. Također, protiv navedenog osumnjičenog, u proteklom periodu zaprimljene su i prijave određenih novinarskih udruženja u BiH - saopćeno je iz Tužilaštva.

Prema pisanju medija, pretresa se imovina Jasmina Mulahusića, kojeg je po nalogu Tužilaštva BiH, početkom septembra hapsila Granična policija BiH u Bosanskom Brodu.

Tužilaštvo BiH tada je za njega zatražilo mjeru pritvora, ali je Sud Bosne i Hercegovine odbacio taj prijedlog kao neosnovan, te je on odmah pušten na slobodu.

Iz Tužilaštva su tada saopćili da je Mulahusić pod istragom i da se tereti da je "u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u BiH".