Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995, zajedno s majkama Srebrenice, organizirat će u srijedu, 11. septembra, u 13 sati na platou ispred Muzeja žrtava rata i genocida u Mostaru mirno okupljanje i šetnju u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Svakog jedanaestog u mjesecu, majke Srebrenice okupljaju se u Tuzli i na ovaj način već godinama traže istinu o počinjenim zločinima i sudbinama njihovih najmilijih te kažnjavanje zločinaca.

- Ovog mjeseca, majke Srebrenice su nam ukazale povjerenje i odazvale se inicijativi Muzeja genocida, koji djeluje u Sarajevu i Mostaru, da se mirna šetnja prvi put održi u nekom drugom gradu, a da se ubuduće takva praksa i nastavi, kako bi borba za istinom i pravdom majki Srebrenice bila vidljiva i podržana tokom cijele godine u svim dijelovima Bosne i Hercegovine - saopćili su organizatori.

Ovoga puta, protestna šetnja će se održati u Mostaru, a majke Srebrenice će dobiti priliku da se vezenim jastučićima, peškirićima i fotografijama, zajedno s građanima Mostara prisjete žrtava genocida.

Pored organizatora i domaćina Muzeja žrtava rata i genocida, šetnju će podržati i mnoge obrazovne institucije, te organizacije i udruženja iz Mostara, stoji u saopćenju.