open-navfaktor-logo
search
Započele aktivnosti
Po radu u vrhu, a po uvjetima na dnu: Općinski sud Lukavac trebao bi dobiti novu zgradu
Općinski sud u Lukavcu u prošloj godini bio je drugi u Federaciji Bosne i Hercegovine po broju riješenih predmeta u odnosu na broj sudija, a po uvjetima rada jedan je od najlošijih u Tuzlanskom kantonu. Kada je u pitanju potonje, počele su aktivnosti na promjenama.
07.04.2022. u 15:00
get url
text
Općinski sud Lukavac

Na inicijativu predsjednice Općinskog suda u Lukavcu, 5. aprila 2022. godine, u sjedištu Vlade TK održan je zajednički sastanak predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, Vlade TK, Grada Lukavca i Općinskog suda u Lukavcu, radi rješavanja pitanja izgradnje nove zgrade ovog suda, saopćeno je iz Općinskog suda Lukavac.

Sastanku su prisustvovali Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH i njegov zamjenik Hajro Pošković, Ana Bilić-Andrijanić, rukovoditeljica Projekta "Unapređenje kvalitete pravosuđa" i njen zamjenik Kenan Ališah te Adnan Balavac savjetnik za strateško planiranje materijalnih resursa, ministrica pravosuđa i uprave TK Senada Dizdarević sa stručnim službama, kantonalna pravobraniteljica TK Fatima Alihodžić, gradonačelnik Lukavca Edin Delić sa stručnim službama i predsjednica Općinskog suda u Lukavcu Enisa Hankić.

Na sastanku je definiran redoslijed aktivnosti s ciljem izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu, koji podrazumijeva određivanje lokacije, izradu finalnog projektnog zadatka za projektanta, finansiranje izrade projektne dokumentacije, dobijanje odobrenja za građenje s plaćanjem građevinske rente i komunalnih priključaka i plan finansiranja i osiguranja stručnog nadzora građenja.

Nakon što su svi učesnici izrazili spremnost na ralizaciju ovog projekta, odmah će se krenuti s određenim aktivnostima, a u septembru će biti održan ponovni sastanak, radi analize realizacije tih aktivnosti.

Za planirane aktivnosti obezbjeđena su dostatna sredstva u budžetu TK, kao i sredstva u budžetu Grada Lukavca za 2022. godinu, obzirom da je Grad Lukavac izrazio spremnost za sufinansiranje izgradnje, o čemu će biti zaključen sporazum s Vladom TK.

Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu, trajno bi se riješilo pitanje ove pravosudne institucije i stekli uslovi za efikasniji rad kako ovog suda, tako i pravosuđa u cjelini, kaže se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.