Vlada KS

Po prvi put: Kanton plaća zdravstveno osiguranje porodiljama i trudnicama

Objavljeno: 29.08.2019. u 14:19

Kanton se obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako one nisu osigurane po drugom osnovu

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić FOTO: Damir Hodžić

FOTO: Damir Hodžić

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva, po prvi put, su omogućili zdravstveno osiguranje trudnicama i porodiljama koje do sada nisu imale nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Na današnjoj 35. sjednici, Vlada KS je donijela Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo, čime je po prvi put posebnoj kategoriji trudnica koje do sada nisu imale zdravstveno osiguranje omogućeno da tokom trudnoće i postporođajnog perioda imaju zdravstvenu zaštitu.

- Razlog za donošenje ove odluke su informacije iz prakse, prema kojima je u posljednje vrijeme sve veći broj trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje po bilo kojem osnovu.  Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, osiguralo 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, kako bi spomenuta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu - istakla je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Kanton se obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako one nisu osigurane po drugom osnovu, saopćeno je iz Press Službe Vlade KS. 

Prijedlog pomenute odluke upućen je zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije