open-navfaktor-logo
search
Početna cijena 1,8 miliona
Po principu viđeno - kupljeno: Vlada RS-a prodaje avion "Cesna 525"
Vlada RS-a odlučila je da proda avion "Cesna 525", godinu i po nakon što je kupila novi od 19 miliona maraka.
29.04.2021. u 20:39
get url
text

Riječ je o jednom od dva aviona u vlasništvu ovog entiteta koji je od marta prošle do marta ove godine imao 40 letova prema brojnim evropskim destinacijama, piše CAPITAL.

Avion, o čijem korištenju je ovaj portal ranije pisao je prizemljen i od tada je imao samo jedan let, a sada je ponuđen i na prodaju.

Plan je da se letjelica proda na licitaciji za najmanje 1,86 miliona maraka. Ukoliko se ne proda na prvoj, bit će zakazana druga licitacija, a ako se ni na toj ne nađe kupac, avion će biti prodat neposrednom pogodbom.

Prva ponuda ne može biti niža od najniže početne cijene, a svaka naredna mora biti za najmanje pet posto viša od prethodne.

- Avion se prodaje u viđenom stanju, po principu viđeno-kupljeno bez mogućnosti naknadnih prigovora - stoji u uslovima prodaje.

Pravo učešća imaju svi koji uplate kauciju od 50.000 maraka, a licitacija će se održati 19. maja na Aerodromu Banja Luka.

CAPITAL podsjeća da je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković još u septembru 2019. godine najavio kako će "Cesna" biti prodata jer je nabavljena nova vrijedna blizu 19 miliona KM.

Međutim, s obzirom na broj letova u vrijeme pandemije, očigledno je da Vladi nije bio dovoljan jedan avion kako bi se zadovoljile potrebe onih koji imaju pravo da lete o trošku entiteta.

Vlada je ranije prodala još jedan avion, a koji je "završio" u rukama sina direktora Vazduhoplovnog servisa RS-a Sretena Ilića koji je kupio "Cesnu 500", koja je od novembra 2020. do marta ove godine imala 20 letova, od toga najviše za Beograd.

Taj avion je nekada bio u vlasništvu RS-a. Kupilo ga je preduzeću "TRB" iz Bratunca koje ga je zatim prodalo firmi "Aeroput" registrovanoj na Gojka Ilića, sina direktora Vazduhoplovnog servisa RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.