open-navfaktor-logo
search
Apeli
PLO pozvao na međunarodnu zaštitu Pojasa Gaze
Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat putem Twittera podsjetio da su izraelske snage samo tokom posljednjih nekoliko godina usmrtile na hiljade Palestinaca među kojima je bilo i djece
13.11.2018. u 08:34
get url
text

Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat je pozvao na međunarodnu zaštitu Pojasa Gaze koja je na meti izraelskih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

Erekat je putem Twittera podsjetio da su izraelske snage samo tokom posljednjih nekoliko godina usmrtile na hiljade Palestinaca među kojima je bilo i djece.

-Izraelska vlada mora biti svjesna da će svi napadi na palestinski narod biti prijavljeni Međunarodnom krivičnom sudu - naveo je Erekat.

Istakao je i kako je Izrael odgovoran zbog tenzija na području Gaze.

-Ponovo pozivamo na međunarodnu zaštitu Gaze. Želimo da međunarodna zajednica učini sve što je neophodno kako bi se spriječio novi masakr u Gazi - naglasio je Erekat.

Podsjetimo, izraelska vojska je zbog povećanih tenzija u Pojasu Gaze svojim jedinicama koje se nalaze u pograničnom području poslala tenkove.

Izraelska vojska je danas započela i zračni napad na Pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju.

U izraelskim napadima na Pojasa Gaze ubijeno je troje, a ranjeno devet Palestinaca.

U saopćenju se također navodi da je s područja Gaze na izraelsku stranu ispaljeno blizu 200 raketa, od čega je 60 neutralizirano protuzračnim sistemom, dodajući da je na izraelskoj strani ranjen 21 osoba, od čega jedna teže, a navodno je riječ o izraelskom vojniku.

Iz Hamasa su sinoć saopćili da su izraelski vojnici prešli granicu i ušli tri kilometra unutar Gaze te da su kod Khan Younisa izvršili atentat na Nura Bereku, jednog od komandanata brigade Ezzedine al-Qassam. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.