Košarkaš sa Zelenortskih Otoka već je prije završnice u Kaunasu bio uvršten u idelanu petorku Eurolige. U finalu protiv Olympiakosa ubacio je 13 poena, uz 10 skokova, a u polufinalu protiv Barcelone, svog nesuđenog kluba, postigao je 20 poena, uz 15 skokova i četiri blokade.

Madridska Marca navodi da je Tavares prije šest godina trebao potpisati za Barcelonu, da je imao i predugovor, ali da je Real bio uporniji, brži i uspješniji.

U septembru 2017. godine Kraljeve su pokosile povrede na centarskim pozicijama, među povrijeđenim igračima je bio i Dobojlija Ognjen Kuzmić koji je u Madrid stigao iz Crvene zvezde pa se slavni španski klub svim silama okrenuo ka Tavaresu, gorostasnom centru koji je tada igrao u Torontu 905 u NBA Razvojnoj ligi.

- Kada je Kuzmić bio povrijeđen, Tavares je bio igrač kojeg smo željeli, ali njegov potpis nije bio moguć zbog predugovora s Barcelonom - citira Marca riješi bivšeg trenera Reala Pabla Lasa.

Tavaresovi menadžeri odbili su prvu ponudu Reala za Tavaresa. Rečeno im je da će se košarkaš nastaviti razvijati u SAD-u i da se nakon toga planira posvetiti drugom projektu u Evropi. U Realu su znali da je drugi projekat Barcelona.

Barcelona je planirala dovesti Tavaresa kako bi zamijenio Antu Tomića, međutim njihova ponuda nije bila tako uvjerljiva.

Real je krenuo u još žešću ofanzivu, ponudili su Tavaresu trogodišnji ugovor, uz dva miliona eura po sezoni. Ponuda koja se ne odbija. Tavares više nije čekao i 7. novembra 2017. godine je potpisao za Real.

Velika pobjeda Reala. S jedne strane dobili su dominantnog igrača koji je postao najbolji centar Evrope, a s druge uzeli su ga od Barce, velikog rivala.

- To se može smatrati pljačkom stoljeća - konstatuje španska Marca.