open-navfaktor-logo
search
MVP Eurolige
Pljačka stoljeća: Kako je Real ukrao Tavaresa Barci, za sve je "kriv" Dobojlija
Edy Tavares okitio se titulom najkorisnijeg (MVP) igrača Final Foura Eurolige na kojem je Real Madrid osvojio 11. evropski naslov u klupskoj historiji.
23.05.2023. u 13:52
get url
text

Košarkaš sa Zelenortskih Otoka već je prije završnice u Kaunasu bio uvršten u idelanu petorku Eurolige. U finalu protiv Olympiakosa ubacio je 13 poena, uz 10 skokova, a u polufinalu protiv Barcelone, svog nesuđenog kluba, postigao je 20 poena, uz 15 skokova i četiri blokade.

Madridska Marca navodi da je Tavares prije šest godina trebao potpisati za Barcelonu, da je imao i predugovor, ali da je Real bio uporniji, brži i uspješniji.

U septembru 2017. godine Kraljeve su pokosile povrede na centarskim pozicijama, među povrijeđenim igračima je bio i Dobojlija Ognjen Kuzmić koji je u Madrid stigao iz Crvene zvezde pa se slavni španski klub svim silama okrenuo ka Tavaresu, gorostasnom centru koji je tada igrao u Torontu 905 u NBA Razvojnoj ligi.

- Kada je Kuzmić bio povrijeđen, Tavares je bio igrač kojeg smo željeli, ali njegov potpis nije bio moguć zbog predugovora s Barcelonom - citira Marca riješi bivšeg trenera Reala Pabla Lasa.

Tavaresovi menadžeri odbili su prvu ponudu Reala za Tavaresa. Rečeno im je da će se košarkaš nastaviti razvijati u SAD-u i da se nakon toga planira posvetiti drugom projektu u Evropi. U Realu su znali da je drugi projekat Barcelona.

Barcelona je planirala dovesti Tavaresa kako bi zamijenio Antu Tomića, međutim njihova ponuda nije bila tako uvjerljiva.

Real je krenuo u još žešću ofanzivu, ponudili su Tavaresu trogodišnji ugovor, uz dva miliona eura po sezoni. Ponuda koja se ne odbija. Tavares više nije čekao i 7. novembra 2017. godine je potpisao za Real.

Velika pobjeda Reala. S jedne strane dobili su dominantnog igrača koji je postao najbolji centar Evrope, a s druge uzeli su ga od Barce, velikog rivala.

- To se može smatrati pljačkom stoljeća - konstatuje španska Marca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.