Reprezentativci BiH osvojili su 35 medalja u izuzetno jakoj konkurenciji. Na plivačkoj smotri učešće je uzelo 114 paraplivača iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Crne Gore i Hrvatske, a sa po osam zlatnih medalja u Sarajevo su se vratili Ismail Barlov i Kanita Šabanović.

Osam odličja oko vrata stavio je i Ismail Zulfić, od čega je šest zlatnih i dva srebra. Četiri puta na pobjedničko postolje penjala se Hena Godinjak zahvaljujući srebrnim medaljama, dok je Kenan Kovačević sakupio kolekciju medalja sva tri sjaja. Nedim Njemčević osvojio je zlato i srebro, Ahmed Mašetić bronzu, a dio uspješnog bh. tima u Hrvatskoj bio je i Stefan Đorđević.

- Boje naše zemlje branilo je ukupno osam takmičara koji su imali 25 startova na plivalištu u Zadru. Takmičenje je vrednovano po klasama i izuzetno smo ponosni na sve ostvarene rezultate kojima smo još jednom pokazali da pripadamo samom vrhu paraplivanja u regionu i šire - kazala je trenerica Plivačkog kluba SPID Ilda Kukuruzović.

Značajan broj novih ličnih vremena reprezentativaca BiH na takmičenju koje je pratio i selektor Amel Kapo, također raduju trenere, saopćeno je iz SPID-a.

- Veoma dobro plivanje u Zadru rezultiralo je sa čak 22 lična rekorda te je osvojeno 15 medalja u juniorskoj, te 20 medalja u seniorskoj kategoriji. U sportu mjerilo uspjeha je rezultat. Stručnih trenera imamo, rezultata imamo. Samo nam je potrebno malo više podrške da možemo nastaviti praviti još bolje rezultate te da pokažemo i dokažemo da osobe sa invaliditetom mogu sve, jer kako naši paraplivači vole reći "sve je moguće" - rekao je trener SPID Tarik Kurtanović.