open-navfaktor-logo
search
Korisna rekreacija
Plesni klub Enigma u kojem su stasale brojne državne šampionke ponos je Cazina
Plesni klub Enigma jedan je od najboljih ambasadora grada Cazina u BiH, ali i u zemljama regiona.
08.09.2021. u 07:32
get url
text

Ovaj klub, koji je osnovan 1999. godine, trenutno broji 40-ak članova, a osim što nudi mogućnost za korisnu rekreaciju, afirmirao je i nekoliko državnih prvaka u standardnim i latino-američkim plesovima.

Od samog početka članovi Enigme osvajaju medalje, trofeje i zlata, kako u BiH tako i van granica. Jedan od osnivača kluba, a ujedno i trener je Suzana Sabljaković, koja je zaslužna za medalje i zlata koja je osvajala Ilda Ljubijankić.

- Drago mi je kada vidim da su članovi kluba naučili jednu životnu lekciju o timskom radu, disciplini i ljepoti plesa, i kada me i nakon što napuste klub, srdačno pozdrave na ulici i kada mi se na svemu zahvale. U ovom novom vremenu, bilo koji vid rekreacije je potreban, a još ako je to pokret uz muziku, ima dodatnu ulogu i za tijelo i um. Omladina u plesnom klubu nauči i osnovne lekcije iz tolerancije. Prolazi se kroz jake emocije i onda uče i tu vještinu savladavanja tih jakih emocija i ega, posebno kada se pleše u parovima. Nauče biti profesionalni, to je jedna jako bitna vještina, ne samo za ples, već i u životu uopće – kaže trener Suzana Sabljaković.

Sabljaković je i sama bila državni prvak u latino i standardnim plesovima, a sada je glavni trener mladim curama koje su također osvajale zlata i medalje, među kojima je i Berina Mulalić.

- Berina se plesom bavi nekoliko godina. Išla je na takmičenja u našoj zemlji, a zablistala je i u Zenici na državnom takmičenju, gdje je zajedno sa Ajnom Čehić i Lanom Beganović osvojila prva mjesta u različitim kategorijama. Srebro su osvojile naše članice Berina Čizmić i Iman Dervišević. Bilo bi fino kada bi i država malo više pazila na tu djecu i na njihov razvoj, a mi radimo šta možemo i koliko možemo – kaže Sabljaković koja dodaje da članice kluba u oktobru očekuju takmičenja u Banjoj Luci i Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.