Na sastanku se razgovaralo o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, saradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv COVID-19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta u Bosanskoj Gradišci.

Povodom nedavne Čovićeve posjete Petrinji, zajedno sa Štabom civilne zaštite Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, Čović je istakao da rješenja koja je ponudio u prethodnim razgovorima sa političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, te su zasnovana na načelu kojeg obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda.

- Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, posebno na nivou Predsjedništva BiH i Doma naroda Federacije BiH, te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH - poručio je Čović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

- Naša pozicija je vrlo jasna, želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno - kazao je Plenković, saopćeno je iz PSBiH.