open-navfaktor-logo
search
Samit lidera
Plenković u EU: Rekao sam im da je u BiH izigran duh Daytona, tek su shvatili problem
Plenković je na samitu 28 lidera Evropske unije u okviru rasprave o vanjskim odnosima govorio o Bosni i Hercegovini nakon općih izbora
18.10.2018. u 19:02
get url
text

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da je prilikom današnje sjednice Evropskog vijeća govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

- Završio je možemo slobodno reći dvije trećine aktivnosti ovog Evropskog vijeća. Tema su bile migracije i sigurnosti u vanjskim odnosima. Sa spekta Hrvatske, dio o migracijama koji je bitan za nas, naglasio sam sve ono što se odnosi na Balkansku rutu, sve napore koje ulažemo u spriječavanje nelegalnih migracija. Naglasili smo i odličnu suradnju sa Frontexom, za nas je važno da se nastavi taj rad i u zajedničkim aktivnostima gdje se čuva vanjska granica EU. Što se tiče pitanja unutrašnje sigurnosti, tu smo se fokusirali na zaključke. Referirao se nizozemski premijer kao i Theresa May u vezi sa Salesburryjem - kazao je i dodao da je prilikom izlaganja govorio i o izbornim rezultatima u BiH.

- U vanjskim odnosima sam pojasnio rezultate općih izbora u BiH, činjenicu da smo zabrinuti za scenarij u FBiH gdje su Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva Hrvata, suprotno onome što je bila većinska volja Hrvata u BiH. Pojasnili smo to na način da se tako izigrao duh Dejtonskog sporazuma, da takav scenarij nije dobar niti za funksionisanje BiH niti uopće za dobar osjećaj sva tri naroda u smislu ravnopravnosti. Naš apel na članice EU koje su članice Vijeća za provedbu mira da pomognu političkim akterima u BiH, da se usvoji jedan novi Izborni zakon koji bi bio pravedan i u skladu sa presudama Suda - kazao je Plenković.

Dodao je da misli da su nakon njegovog izlaganja tek sada shvatili dimenziju problema, jer je to nekome ko je malo dalje jako teško razumijeti.

- Španski premijer Sanchez, francuski predsjendik Macron, premijer Bugarske su uvažili moje stavove. Na razini Vijeća za vanjske poslove, nakon službenih rezultata, biće provedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažuje na onome što je propušteno za ovaj izborni ciklus - poručio je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.