open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković: To što je Komšić Hrvat kojem je glavna meta u kampanji Hrvatska, samo po sebi je nečuveno
Za vrijeme službene posjete Zadru hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je navode predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave kako je hrvatska politika u Bosni i Hercegovini na izborima doživjela debakl, što je rekao i hrvaski predsjednik Zoran Milanovića, kao i članovi stranke Most.
04.10.2022. u 16:34
get url
text

- Kao kontraargument ovim naglabanjima danas, Penave, Mostovaca i Milanovića trebalo bi pažljivo slušati izjave bošnjačkih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Kad čujete njihov stav što je, kao i kako učinio visoki predstavnik Christian Schmidt, onda ćete najedanput čuti izjave: "HDZ pobjednik izbora, Schmidt riješio problem Hrvata u Bosni i Hercegovini, osigurao im participaciju u vlasti". Kad to kaže onaj ko je opstruirao dogovor političkih stranaka, onda to je puno bliže istini nego ovi koji apsolutno nisu imali veze ni sa čim. Most i Domovinski pokret su apsolutno nebitni u bilo kojem segmentu međunarodnih odnosa, a Milanović je isključivo radio štetu - izjavio je Plenković.

On je ocijenio kako je predsjednik Milanović u protekloj godini dana "štetio borbi za interese Hrvata u BiH, stvarao neprijatelje, antagonizirao Bošnjake, činio je sve da ugrozi strateške interese Hrvatske, Eurozonu i Schengen".

- Cilj je bio napraviti osigurače da Hrvati budu dio izvršne vlasti na razini Federacije, s ovim izmjenama to se sigurno dogodilo, to kažu svi - rekao je Plenković.

Istaknuo je kako izmjene zakona u BiH donose političke strane unutar BiH, a ne Hrvatski sabor, te kako je za održivo rješenje trebalo ostvariti kompromis.

- Christian Schmidt je bio itekako svjestan bitnosti očuvanja konstitutivnosti Hrvata i ovim njegovim izmjenama to se dogodilo. Mislim da je tajming bio inteligentan - ocijenio je Plenković.

- Sramotna politika inženjeringa gdje Bošnjaci orkestrirano sa ceduljicama, šalabahterima, govore svojim sunarodnjacima, u porodici, tri glasa za ovoga, dva glasa za onoga, to ide u samu srž stvaranje nepovjerenja. Do 2006. toga nije bilo, zaželili smo se slova u duha Dajtona. To što je Komšić Hrvat kojem je glavna meta u kampanji Hrvatska, hrvatski dužnosnici i politika, neko ko svojim izjavama čini loše odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, samo po sebi je nečuveno - rekao je.

- Scmidt je uprkos Milanoviću pomogao Hrvatima u BiH - zaključio je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.