Na marginama posjete Strazburu hrvatski premijer razgovarao je s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom. Plenković mu je rekao da bi bilo "jako važno da na najvišem nivou raspravimo stanje u Bosni i Hercegovini".

- Da podržimo njen suverenitet, integritet, kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako da njeno funkcioniranje bude bolje, da se svi konstitutivni narodi bolje osjećaju jer imaju pravedniji izborni sistem - dodao je Plenković.

Plenković i njegov grčki kolega Kiriakos Micotakis održali su dijalog s Klubom zastupnika EPP-a, a dominantne teme bile su Schengen, eurozona te BiH. 

- U svim tim razgovorima, objasnio sam kolegama očekivanu dinamiku donošenja odluka i u pogledu pristupanja Hrvatske Schengenu i europodručju, trenutne situacije na jugoistoku Evrope - posebno Bosne i Hercegovine - rekao je hrvatski premijer novinarima. 

- Ulazimo u završnu fazu razgovora koji bi trebali rezultirati i konsenzusom o izmjenama Izbornog zakona kako bi idući izbori bili održani na način da i Hrvati kao ravnopravan, konstitutivan narod biraju svoje legitimne predstavnike u najviše institucije BiH - dodao je Plenković, prenosi Hina.