Plenković je održao konferenciju za novinare nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a gdje je odgovarao na pitanja o inicijativi hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da se blokira pristup Švedske i Finske u NATO savez dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju tamošnje Hrvate.

VEZANI TEKST - Milanović traži stav Hrvata u BiH o zajedničkom poduhvatu, ako to ne bude čuo, "zamislit će se"

- Pravedno rješenje za Hrvate u BiH može se ostvariti ili dogovorom aktera u BiH, prvenstveno s Bošnjacima, ili uz podršku međunarodne zajednice - rekao je Plenković, dodavši da se on i njegova vlada temom Hrvata u BiH bave sistemski, strukturirano i da traže partnere i saveznike.

- To je jedini put, dugoročno težak i zahtjevan. Mi jako dobro znamo šta su hrvatski nacionalni interesi, šta trebamo raditi za zaštitu Hrvata u BiH - istakao je hrvatski premijer.

Na pitanje kako komentira da je Milanović ranije u ponedjeljak zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi i nije li tom izjavom reterirao od ideje blokade dvije nordijske zemlje, Plenković je rekao da se  "čovjek sada iz živog pijeska lovi za bilo koju granu ili grančicu da se ne potopi".

- Mi smo imali razgovore o tome, ni HDZ ni parlamentarna većina nemaju ni najmanje razumijevanje da bi se blokiralo članstvo Švedske i Finske u NATO - rekao je Plenković.

Prema njegovim riječima, Milanović je "izletio s tom inicijativom u javnost, a da se nije apsolutno ni s kim konsultovao, vjerovatno je to učinio da napadne nas da smo udbaši, da napadne mog oca da je udbaš, da proglasi nas, HDZ, izdajicama, da pokrije rabotu koja se odnosila na pomilovanja".

VEZANI TEKST - Milanović krenuo od Izbornog zakona BiH, pa opleo po Fincima: Mi smo u šoku što ih boli neka stvar za nas

- I najvažnije, cijela ova inicijativa je usmjerena jedino i isključivo kako bi se naštetilo i zloupotrebilo interesima hrvatskog naroda u BiH. To je ono što je bit. Rekao sam to čelnicima Hrvatskog narodnog sabora u BiH - kazao je premijer Plenković.

Milanović, tvrdi premijer, nije napravio ništa u posljednje dvije godine oko Hrvata u BiH nego im, dok se predstavlja njihovim zaštitnikom, samo šteti.

Također je rekao da je "smiješno da ima naivnih ljudi koji vjeruju da će im on pomoći".

- U konačnici može se samo izolirati Hrvate u BiH i dovesti ih u još teži položaj i uopće ne pridonijeti rješenju - upozorio je Plenković te ocijenio da Milanović "dovodi u pitanje strateška partnerstva sa SAD-om i s evropskim partnerima, u vremenu brutalne ruske agresije na Ukrajinu".