open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Plenković o mogućem kandidatskom statusu BiH
Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da je na hrvatsku inicijativu uvrštena formulacija da je Evropsko vijeće spremno dati kandidatski status BiH ako ispuni reforme u 14 područja.
30.06.2022. u 13:50
get url
text

Plenković je to kazao danas tokom sjednice vlade komentirajući zaključke posljednjeg Evropskog vijeća o mogućem kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu te dodao da je među reformama koje BiH treba ispuniti ograničena ustavna reforma i reforma Izbornog zakona.

Plenković smatra da bi se tom reformom "između ostalog trebalo adresirati pitanje neravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda za što se Hrvatska godinama sistemski zalaže".

Plenković se osvrnuo i na odluku na samitu NATO-a u Madridu o davanju zelenog svjetla za švedsko i finsko članstvo u NATO-u, javlja Hina.

Kazao je da mu je drago što je pozicija vlade "očito postala i pozicija predsjednika (Zorana Milanovića)" koji je dugo govorio da je potrebno blokirati švedski i finski zahtjev za članstvom u NATO-u dok se ne izmijeni Izborni zakon u BiH.

Na sjednici hrvatske vlade usvojen je prijedlog odluka o pokretanju postupka za sklapanje protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.