Na sjednici Vlade Plenković se osvrnuo na ključna događanja od prošle sedmice, među ostalim, na sastanak sa visokim stranačkim i državnim dužnosnicima BiH, zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koje je primio desetak dana nakon samostalne radne posjete člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vladi i hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

- Poruka Hrvatske vlade je da je najprije na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija BiH, o zakonima koje donose, prije svega, mislim na Izborni zakon. Naš je stav jasan, nije dobro da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem jedan konstitutivni narod, odnosno njegovi članovi, biraju drugom konstitutivnom narodu, naprimjer, člana Predsjedništva - kazao je Plenković.

Plenković je naglasio kako je stav Hrvatske vlade da navedeno ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju, te kako će i nadalje insistirati na toj politici.

- Bosna i Hercegovina je nama susjedna i prijateljska zemlja, nastavit ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na evropskom i reformskom putu - zaključio je Plenković.