On je kazao da osim što je godina kriza, 2020. je i godina godišnjica - uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, ove se godine obilježava i 25. godišnjica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je "prekinuo najkrvaviji rat u Europi od Drugog svjetskog rata".

Plenković je istaknuo kako se u međuvremenu "ovaj dio Evrope temeljito promijenio nabolje, ali da neki problemi opstaju i zaslužuju punu pažnju", pa naglasio da Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u BiH, prenio je Jutarnji.

Pozvao je "na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi spriječio izborne inženjeringe".

Podsjetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan prije 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsjedanja EU-om koja je na njemu potvrdila "svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana".