open-navfaktor-logo
search
Susret u Zagrebu
Plenković Mitsotakisa upoznao o "nepovoljnom položaju Hrvata u BiH"
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa koji boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj.
10.02.2022. u 13:37
get url
text

Politički odnosi među državama ocijenjeni su odličnima, postignuti su dogovori o regionalnoj saradnji i međunarodnoj sigurnosti, a ekonomski odnosi, ekonomska razmjena, saradnja u području turizma dodatno su poboljšani, poručeno je nakon sastanka.

- Iskoristio sam priliku da grčkom kolegi pojasnim stajališta Hrvatske u vezi Bosne i Hercegovine, gdje imamo visoki stepen razumijevanja o tome da se postigne reforma ili limitirana reforma Ustava i izbornog zakona na način da se osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, posebno ravnopravan položaj Hrvata - kazao je Plenković.

Grčki premijer je rekao da su želje da Zapadni Balkan ima evropsku budućnost.

- Od kolege Plenkovića sam obaviješten o nepovoljnom položaju Hrvata u BiH, a razgovarali smo i o izazovima migrantske krize. Stav Grčke je jasan, važna je sigurnost i saradnja zemalja, zaštita nacionalnih i evropskih granica te spašavanje ljudskih života, kao i odbrana vanjskih granica Grčke koje su istovremeno granice Evropske unije - izjavio je Mitsotakis.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.