open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Plenković kaže da zahtjev BiH neće promijeniti oslobodilački karakter "Bljeska"
Nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija "Bljesak" i "Oluja", rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što je Sarajevo zatražilo od Zagreba da preuzme progon visokih hrvatskih časnika koje sumnjiči za ratne zločine.
08.08.2021. u 17:18
get url
text

Ministarstvo pravosuđa i uprave u Zagrebu potvrdilo je u subotu da je od bosanskohercegovačkih tužilaca primilo dokument u kojem traže da Hrvatska preuzme progon 14 generala zbog navodnih zločina u operaciji "Bljesak" 1995.

VEZANI TEKST - BiH od Hrvatske traži da preuzme progon više komandanata iz operacije Bljesak

Najavilo je da će predmete proslijediti državnom tužilaštvu koje će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima, javila je Hina.

- Ne mogu prejudicirati što će državno tužilaštvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem - izjavio je hrvatski premijer novinarima u Sinju.

- Što se nas tiče, "Bljesak" i "Oluja" su vojno-redarstvene operacije koje su bile oslobodilačkog karaktera i koje su Hrvatskoj ponovno donijele integritet državnog teritorija - istaknuo je, te dodao da su to "operacije na koje ćemo biti ponosni i ništa ih, nikakvi procesi, bez obzira kako se oni pokretali, neće dovesti u pitanje".

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužilaca iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.