open-navfaktor-logo
search
"Vodili mudru politiku"
Plenković: Jedino u Predsjedništvu BiH Hrvati nisu dobili legitimnog predstavnika, zato je brzo formiranje vlasti pozitivan signal
Premijer Hrvatske Andrej Plenković, u svom obraćanju delegatima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, obećao je kako će Hrvatska nastaviti pružati snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH u rješavanju svih njegovih egzistencijalnih problema.
04.02.2023. u 14:38
get url
text

- Ovo razdoblje iza nas, u pregovaračkom smislu, bilo je takvo da su se naši pregovarači u svakom trenutku mogli osjećati bolje, jače, sigurnije, samopuzdanije, jer znaju da je Hrvatska, koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće, iza njih. Hrvatska je danas među samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i šengenskog prostora. Time smo riješili sve naše strateške ciljeve i ambicije - ustvrdio je Plenković.

S obzirom na to da je više od četvrtine stanovnika Republike Hrvatske porijeklom iz BiH, kazao je Plenković, sasvim je logično da je Republika Hrvatska veliki fokus svojih aktivnosti posvetila pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, dodao je, Vlada RH u tim aktivnostima nije izrekla niti jednu riječ koja bi povrijedila druge naroda u BiH.

- Vodili smo mudru politiku, politiku u kojoj smo pojašnjavali šta je to stvarna jednakost, šta je to stvarna ravnopravnost, šta je to legitimno predstavljanje, šta je duh i smisao Pariško-dejtonskog sporazuma. Bili smo vjerodostojan tumač koji je po prvi put u dokumente EU, u Strateški kompas unio temu konstitutivnosti naroda u BiH i podigli tu temu na najvišu razinu - kazao je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, jedina stvar koja je ostala neriješena u proteklom razdoblju je izbor članova Predsjedništva BiH, gdje Hrvati, kako je ustvrdio Plenković, ponovo nisu dobili svog legitimnog predstavnika.

- To je važna zadaća u mjesecima koji slijede i zato je ovo brzo formiranje vlasti na nivou države, formiranje Vijeća ministara BiH, izrazito pozitivan signal - naglasio je.

Plenković je ponovio kako će Republika Hrvatska u tom procesu biti najsnažniji zagovaratelj i da će stajati uz Hrvate iz BiH.

Komentirajući odnose Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, hrvatski premijer pozvao je na jačanje saradnje u svim oblastima.

- Hrvatska neće graditi ni zidove ni ograde ni žice na granici s BiH nego će saradnjom naših institucija, naših policija sprječavati nezakonite migracije, a držati uvijek otvorenim i povezanim jedno veliko jedinstveno srce, osobito Hrvata, koje kuca i za Hrvatsku i za BiH – poručio je na kraju svog govora Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.