open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković: Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku najvažnija susjedna zemlja
Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas u povodu dodjeljivanja statusa kandidata našoj zemlji u Evropskoj uniji da je za Hrvatsku Bosna i Hercegovina najvažnija susjedna zemlja, jer tamo žive Hrvati, koji su konstitutivan narod i službeni Zagreb se trudi da ta konstitutivnost Hrvata bude i stvarna.
21.12.2022. u 15:07
get url
text

- Srbija i Crna Gora pregovaraju već duže vrijeme o članstvu, konačno smo uspjeli da ove godine krenu Albanija i Sjeverna Makedonija. Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo. To je dobro za sve građane, ali i za stabilnost - dodao je Plenković.

Ulazak Hrvatske u europodručje i šengensku zonu s prvim danom 2023. godine obilježit će se simbolično, podizanjem eura s bankomata, plaćanjem kafe u eurima i prelaskom granice bez kontrola, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu u emisiji "A sada Vlada". 

- Nećemo raditi neke velike fešte. Mislim da trebamo tu biti skromni i ponizni, puno smo na tome radili, ali ćemo obilježiti to na neke simbolične načine - rekao je Plenković. 

Prvi put će se s bankomata podići euro umjesto kune, a u posjet Hrvatskoj će doći predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, najavio je Plenković. 

- Otići ćemo s njom na granicu sa Slovenijom. Tu ćemo proći granicu bez kontrola. Popit ćemo kafu, platit ćemo u eurima - rekao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.