open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Plenković: Ako se promijene okolnosti možemo razmisliti o slanju vojske na granicu
Premijer Hrvatske Andrej Plenković vezano za migrantsku krizu na tursko-grčkoj granici danas je u Puli kazao da je Hrvatska cijelo vrijeme u kontaktu s čelnicima evropskih institucija te bugarskim i grčkim premijerom.
02.03.2020. u 21:16
get url
text

- Trebao bi biti zajednički odgovor Evropske unije na ovu novonastalu situaciju, te prije svega treba nastaviti dogovor s Turskom. Trebamo obnoviti dogovor, odnosno sporazum-aranžman koji smo imali s Turskom proteklih godina, gdje je Unija izdvojila šest milijardi eura za finansiranje brojnih izbjeglica i migranata koji su bili na turskom teritoriju. Taj je dogovor praktički jamstvo sigurnosti za cijelu EU, a prije svega za Grčku i Bugarsku - rekao je Plenković, prenosi Jutarnji.hr.

Dodao je i da aktualna grčka vlast neće voditi politiku bivše Tsiprasove vlade te da neće otvoriti svoje granice.

Na pitanje novinara hoće li dobiti suglasnost predsjednika Zorana Milanovića za slanje hrvatske vojske na granice, ako to bude potrebno, budući da aktualni predsjednik nije zastupao slanje vojske na granice te je kao premijer dozvolio propuštanje migranata, Plenković je kazao da su se okolnosti u odnosu na 2015. i 2016. promijenile.

- Ta je politika gotova. Jača se kontrola vanjskih granica, sprječavaju se nezakonite migracije i to hrvatska Vlada radi kroz policiju koja ima dominantnu zadaću čuvanja hrvatskog teritorija. Imamo 6.500 hrvatskih policajaca na granici. Apsorbirali smo 270 miliona eura evropskih fondova za jačanje naše spremnosti za Schengen i na tom tragu ćemo nastaviti. U ovom trenutku to nije na dnevnom redu, a ako se promijene okolnosti, možemo razmisliti i o tome. Pozicija Vlade je da granice prije svega čuva policija, a ako dođe do izvanrednih okolnosti razgovarat ćemo i o ovakvim okolnostima - zaključio je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.