Plenković u Evropskom parlamentu govorio i o BiH

objavljeno: 06.02.2018. u 12:32

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Evropskom parlamentu kako BiH samo čvrsto usidrena u evropske vrijednosti može jamčiti svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost.  

- Drago mi je da Evropska komisija upravo danas predstavlja svoju novu strategiju proširenja za zapadni Balkan. U toj strategiji posebnu pažnju, kao prvo, valja posvetiti Bosni i Hercegovini - kazao je Plenković, ocijenivši kako BiH, isto kao i Hrvatska, iza sebe ima težak put.

Istaknuo je kako se radi o državi specifičnog unutrašnjeg uređenja sastavljenoj od tri konstitutivna naroda – Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj njihova puna ravnopravnost, zajedno s drugima, treba biti temelj budućnosti.

- Samo čvrsto usidrena u evropske vrijednosti Bosna i Hercegovina može jamčiti svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost. To također želi značajan dio njenih građana, i to na temelju pravičnog izbornog zakonodavstva - naglasio je hrvatski premijer u govoru eurozastupnicima o budućnosti Evropske unije.

Dodao je kako obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima treba ispuniti, jednako kao što te države trebaju ispuniti zadane uvjete i kriterije, te provesti potrebne reforme, uvijek uz vrednovanje individualnih postignuća.