open-navfaktor-logo
search
Medicinski protokol
PLBiH starta 1. augusta: Naredna sezona samo uz testiranja na koronavirus?
Fudbalska sezona u Bosni i Hercegovini trebala bi početi 1. augusta kada će biti odigrani mečevi 1. kola Premijer lige BiH.
08.07.2020. u 17:10
get url
text

Međutim, postoji mogućnost da start sezone bude prolongiran zbog toga što je koronavirus "pokosila" Mladost iz Doboja kod Kaknja.

U Fudbalskom savezu BiH još ne poduzimaju nikakve korake, a priznali su kako čekaju naputke iz UEFA-e kada je u pitanju usvajanje detaljnijeg medicinskog protokola i sprovođenje mjera prije starta sezone.

Nedvojbeno je da će svi igrači, treneri, kompletno prateće osoblje u klubovima, službena lica i svi oni učestvuju u organizaciji utakmica, biti testirani na koronavirus.

I Evropska fudbalska federacija priprma svoj medicinski protokol.

- UEFA želi da od 18. augusta krenu kvalifikacije za evropska takmičenja i zbog toga je angažovala doktora Tim Mayera iz Njemačke i Zoran Bahtijarevića iz Hrvatske koji spremaju medicinski protokol koji će se primjenjivati u organizaciji tih utakmica, vrlo vjerovatno i u kasnijim mečevima nacionalnih selekcija u Ligi nacija i prijateljskim utakmicama na jesen - kazao je Branko Latinović, portparol FS Crne Gore.

Protokol je vrlo rigorozan i klubovi će morati da ga ispune do detalja.

- Taj protokol podrazumijeva određeni broj koraka, što u pripremi samih objekata koji će koristiti klubovi na stadionima - od svlačionica, prostorija za službena lica, prostorija za rad medija..., do tesiranja igrača i načina na koji će se sprovoditi testiranja - istakao je Latinović za RTCG.

Svim klubovima koji će od narednog mjeseca učestvovati u evropskim takmičenjima UEFA će preporučiti da kao prijevozno sredstvo koriste čarter letove.

- Način putovanja ekipa za vrijeme pandemije je veoma značajan i to je nešto što je UEFA stavila u fokus prilikom donošenja svih odluka. Svim klubovima će biti preporučeno da na putovanja idu čarter letovima, kako bi se smanjila mogućnost inficiranja fudbalera na aerodromima. Do sada je bilo stvar izbora klubova da li će putovati redovnim linijama ili čarterom, a sada je preporuka da se ide čarterom - kazao je Latinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.