open-navfaktor-logo
search
Predstava
"Platonova pećina" premijerno u Sarajevskom ratnom teatru
U ponedjeljak i utorak na sceni SARTR-a premijerno će biti izvedena predstava "Platonova pećina", koja je autorski projekat mladog reditelja Gabrijela Lazića.
15.04.2022. u 10:32
get url
text

Radi se o predstavi interaktivnog karaktera, koja ima veoma reduciran broj publike, te će iz tog razloga i u ponedjeljak i u utorak biti izvedena u dva termina u 17.30 i u 20.00 sati.

- Priča o "Platonovoj pećini" govori nam o ljudima zarobljenima u pećini koji su u nemogućnosti da se pomiču, niti da gledaju lijevo i desno – oni jedino što mogu jest da gledaju ravno, u zid pećine na kojemu se projiciraju sjene, nesvjesni ljudi oko sebe i života izvan pećine. Ova priča, dio je Platonovog djela "Država", kojom je on na metaforički način govorio o sistemu edukacije u državi i potrebi da se pojedinac emancipira kako bi spoznao stvarni svijet oko sebe.

U predstavi, priču uzimamo kao inspiraciju kako bismo govorili o izolaciji i potrebi za drugim ljudskim bićem, dodirom, kao i za potrebom da proživimo nešto. Potaknuti pandemijom gdje smo svi bili zarobljeni u vlastite pećine koje nazivamo domom, izolirani od svega što se dešava oko nas, a time i u nemogućnosti da vidimo ljude koje volimo ili da iskusimo stvari koje bismo inače iskusili da smo vani. Predstava, nadam se, prerasta granice pandemije, i govori o univerzalnoj ljudskoj potrebi za socijalizacijom i interakcijom, te dopušta publici da se stavi u uloge glavnih aktera, tj. glumaca, bez kojih ova predstava, a ni teatar, ne bi postojali - kazao je Lazić.

Predstava je nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, kao autorski projekat Gabrijela Lazića. U predstavi igra Dino Sarija, dizajn plakata potpisuje Stella Dujmušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.