open-navfaktor-logo
search
Projekat podržala i EU
Plato Ravne: Predstavljeno uređeno izletište Skakavac, mapirano 65 kilometara staza
Rezultati projekta "Nature for Recovery", koji je imao za cilj jačanje sektora turizma i popularizacija Skakavca kao jedinstvenog turističkog područja u Kantonu Sarajevo, predstavljeni su danas na platou Ravne na Skakavcu.
07.10.2022. u 16:08
get url
text
Skakavac

Projekt koji su podržani Europska unija i Vlada SR Njemačke, predstavili su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, pomoćnik za lokalno - ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Haris Sijarić i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS Asad Jelešković.

Mandić je podsjetio da je Skakavac najviši vodopad jugoistočne Evrope, te samim tim atrakcija za sve koji ga posjete.

- Želimo da svi posjetioci Skakavca, vodopada visokog 98 metara, prirode i adrenalina uživaju u posjeti ovom biseru turizma koji ima mnogo toga da ponudi. Područje Skakavca nudi mnogo toga ljubiteljima priroda, ovdje nalazimo više od 1.500 vrsta biljaka, od kojih su mnoge endemske. Kada tome dodamo životinjski svijet, čist zrak, vidikovce i planinarske domove, jasno nam je da je Skakavac najbolji bijeg od gradskog života, smoga i gužve – kazao je Mandić.

Ističe da je završetkom projekta Skakavac postao mnogo pristupačniji, ali i sigurniji za posjetioce, ali da se ipak vodilo računa da netaknuta priroda ovog područja ostane očuvana.

- Cilj je da Skakavac bude još uređeniji za planinare, sportiste i ljubitelje prirode, a da pritom pratimo nove tehnologije i trendove. Označilo smo i mapirali 65 kilometara staza i omogućili da te mape postanu dostupne putem mobitela. Uređena je ferata, postavljene dodatne oznake, šadrvani, klupe i drugi sadržaji – dodao je Mandić.

Aktivnosti na uređenju Skakavca že biti nastavljene i naredne godine. Projekt menadžer Haris Sijarić objašnjava da je do ovog trenutka završeno pola projekta "Nature for Recovery", te da je drugi dio već počeo s implementacijom.

- Trenutno se na lokalitetu Bukovika postavlja dječiji adrenalin park, posjetioci će moći iznajmljivati brdska bicikla, bit će postavljeni štandovi za prodaju lokalnih proizvoda. Također, izradit ćemo web stranicu, u planu je izgradnja smještajnih kapaciteta, a planirana je i rekonstrukcija stepenica koje vode do podnožja Skakavca - dodao je Sijarić.

Ove godine obilježena je 20. godišnjica proglašenja Skakavca zaštićenim područjem.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS Asad Jelešković je izjavio da se za zaštitu Skakavca zaista ulažu veliki napori.

- Važnost Skakavca prepoznata je 1954. godine, kada je odlukom Zemaljske vlade SRBiH područje od četiri hektara, koje pripada Skakavcu zaštićeno zbog svojih hidroloških vrijednosti. Želimo da se pozicioniramo na karti zelenih destinacija u Evropi i postanemo prepoznatljivi kao jedna od jedinstvenih atraktivnih turističnih destinacija u KS - zaključio je Jelešković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.