open-navfaktor-logo
search
Ukrali patent
Platit će 100 miliona eura obeštećenja: Infantino bi zbog spreja za sudije mogao i u zatvor
Vrhovni sud pravde Brazila proglasio je Svjetsku fudbalsku federaciju (FIFA) krivom zbog nezakonitog korištenja patenta, odnosno spreja kojm se pomažu sudije u određenim situacijama na terenu, uglavnom kod prekida.
28.10.2021. u 16:20
get url
text

Sprej kojeg je izumio argentinski novinar Pablo Silva uspješno je testiran 2007. godine, a "preko noći" postao sastavni dio fudbalske igre.

Sporno je to što niko nije ispoštovao čovjeka koji je patentirao sprej. Zbog tog poteza, a poslije odluke Vrhovnog suda Brazila, FIFA će morati isplatiti oko stotinu miliona eura obeštećenja zbog neovlaštenog korištenja izuma.

Stvar nije samo u novcu. Naime, kazne u Brazilu za slučaj poput ovog kreću se od jedne do četiri godine zatvora. S obzirom na to da je u sve upleten i prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino, prijeti mu navedena zatvorska kazna.

Prije Svjetskog prvenstva u Brazilu Silva je teoretski i praktično obučavao 42 arbitra koji su dijelili pravdu na Mundijalu. Silva i njegov partner Allemagne su tvrdili, a sud je sada i potvrdio da su njih dvojica nakon SP-a imali dogovor s bivšim čelnicima FIFA-e Juliom Humbertom Grondonom i Josephom Blatterom o službenoj upotrebi aerosola u naknadu u iznosu 40 miliona dolara.

No, nakon skandala "FIFAgate" i smrti Grandone problem je nastao s ovjerom na zakonskom nivou, a FIFA je uprkos svemu nastavila koristiti sprej tokom utakmica. Brazilski sud je pred SP 2018. godine donio odluku da se sprej ne može koristiti na tom turniru, ali je Infantino bio uporan i nije ispoštovao zakonske regulative.

FIFA je potom promijenila komercijalni naziv spreja, ali je izum ostao isti.

Infantino vjerojatno ipak neće u zatvor, a nagodba u višemilionskom iznosu sigurno će zadovoljiti izumitelje spreja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.