open-navfaktor-logo
search
Svima jasna poruka
Plati pa se žali: Inspekciju možete nazvati na telefon, ali neće reagovati hitno i stati u odbranu oštećenih građana
Ukoliko građanima treba da se pojave inspektori u prodavnici, na parkingu, kafani ili bilo gdje drugo, jer nisu dobili račun za uslugu ili kupljeni proizvod, ili smatraju da su na drugi način oštećeni, inspektori se neće pojaviti nakon vašeg poziva, a evo i zašto.
11.03.2023. u 18:38
get url
text

- Inspektori će se hitno pojaviti na mjestu događaja u slučaju nesreće na radu, trovanja hranom jer to je prioritet. U svim drugim slučajevima, koji su spomenuti, inspektori neće doći jer jednostavno nema ih mnogo kako bi mogli odmah djelovati na svaki poziv. Nemoguće je zaposliti toliko inspektora da bi se mogli naći na licu mjesta u svakom trenutku na poziv građana. Međutim, poslije poziva građana inspektori će izaći na teren i utvrditi koji su propusti napravljeni – pojasnili su za Faktor iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo uvela je dežurni telefon, kako bi građani, pravna i fizička lica mogli prijaviti bilo kakve nepravilnosti, odnosno kršenja propisa, čiju primjenu nadziru inspekcije.

- Javnost Kantona Sarajevo obavještavamo kako se prijave mogu vršiti na dežurni telefon 033/770-156. Ova vrsta prijave dovoljna je za pokretanje procesa inspekcijskog nadzora, te nije neophodna pismena prijava ili zahtjev, kao što je to do sada bilo pravilo. Inspekcijski nadzor nad provedbom propisa u Kantonu Sarajevo vrše sljedeće inspekcije: poljoprivedna, šumarska, vodoprivredna, veterinarska, urbanističko-građevinska, komunalna, stambena, elektroenergetska, termoenergetska i rudarsko-geološka, tržišno-turistička, saobraćajna, prosvjetna, sanitarna, zdravstvena, farmaceutska inspekcija, kao i inspekcija za ceste, socijalnu zaštitu, rad, zaštitu na radu, zaštitu okoline i prirode, te zaštitu dobara i baštine - navodi se na stranici Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Ukoliko vam recimo na nekom parkingu u Sarajevu ne daju račun, parkiranje ćete platiti, a onda možete zvati inspekciju. Ako od nje poslije svega ima ikakve koristi, jer je šteta i po državu (neevidentirani porez), ali i građane počinjena. No, Inspekciji KS, koja bi prevashodno trebalo da štiti zakone i građane, to očito nije prioritet. A poruka tog (ne)rada je jasna i građanima i onima koji ne bi da rade po zakonu.

Te poređenja radi, prije rata u okviru ondašnje Skupštine grada postojala je trgovačka inspekcija čiji uposlenici se nisu libili hitno, po pozivu građana, izaći na teren ili tajno pratiti promet u objektima. Šta je to značilo znaju i trgovci i ugostitelji iz tog vremena. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.