open-navfaktor-logo
search
Zakon je jasan
Planski blokiraju održavanje izbora: Zašto Gordana Tadić ne pokrene istragu protiv Bevande i Tegeltije
Država Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju 330 miliona eura novca MMF-a koji je podijeljen entitetima i Brčko distriktu, ali nema 4 miliona i 170.000 KM za održavanje Lokalnih izbora ove godine.
09.06.2020. u 20:16
get url
text

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, koji je mogao i morao hitno reagirati, te iznaći novac potreban Centralnoj izbornoj komisiji BiH kako bi mogla početi sa provođenjem planiranih aktivnosti, uz zdušnu pomoć predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije blokira cijeli proces, istovremeno ne poštujući vrhovni autoritet u državi, Predsjedništvo BiH koje je donijelo zaključak da se revidirani Budžet institucija BiH dostavi na usvajanje do 31. maja.

Bevanda slijedeći svog stranačkog šefa Dragana Čovića ne priznaje Željka Komšića kao legitimnog i legalno izabranog člana kolektivnog šefa države, što je jedan u nizu brojnih razloga zbog čega je blokirao usvajanje Budžeta. Preciznije, HDZ-ov ministar finansija nije još dostavio Vijeću ministara Nacrt budžeta, koji bi potom bio proslijeđen Predsjedništvu BiH, a onda u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje.

Ni Tegeltija ni Bevanda ne poštuju Predsjedništvo BiH. Obojica djeluju po direktivama stranačkih šefova Dragana Čovića i Milorada Dodika, koji svaki ponaosob iz svojih razloga blokiraju i CIK koji obojica smatraju nelegitimnim i nelegalnim, te usvajanje Budžeta čime se dovodi u pitanje održavanje ovogodišnjih izbora.

Mnogo toga je ovdje politički isprepleteno, uz već navedeno, tu su i izmjene Izbornog zakona BiH na kojima ucjenjivački insistira Čović, neodržavanje izbora u Mostaru već 12 godina.

S obzirom na trenutnu situaciju, vrlo lako bi se moglo doći u situaciju da više od 140 načelnika i gradonačelnika u Bosni i Hercegovini dobije "gratis" još jedan četverogodišnji mandat, baš kao što je aktuelni saziv federalne vlasti koji već 18 mjeseci funkcionira u tzv. tehničkom mandatu.

Nastavi li se takvo stanje, u ovoj će državi postati sasvim normalna situacija da se izbori nikako ne održavaju, iako u Ustavu BiH jasno stoji da je "Bosna i Hercegovina demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora".

Gdje je nestala demokratija, gdje nestaju izbori? Postavlja se pitanje da li to idemo ka društvu u kojem će biti sasvim normalno da jedni te isti sjede u foteljama "dok ih smrt ne rastavi" i u kojem više nema slobodnih i demokratskih izbora.

Koliko ćemo imati Bešlića i Čavara, vječnih gradonačelnika i predsjednika Federacije BiH?

I na koncu, veoma bitno je da Tužilaštvo BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić može i moralo bi, po službenoj dužnosti pokrenuti istragu protiv Bevande, Tegeltije i drugih, zbog onemogućavanja održavanja izbora.

Krivični zakoni, države BiH, entiteta RS i Federacije BiH te Brčko distrikta jasno definiraju krivična djela u vezi s izbornim pitanjima.

U Krivičnom zakonu BiH u članu 150. ( a gotovo identična formulacija je u ostala tri krivična zakona) stoji:  

- Ko u obavljanju povjerene mu dužnosti u vezi sa izborima za institucije Bosne i Hercegovine, drugoga u namjeri da ga spriječi u ostvarenju njegovog biračkog prava protivzakonito ne uvede u birački popis ili ga izbriše iz biračkog popisa ili mu na drugi način uskrati biračko pravo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

No, previše je očekivati da to uraditi Gordana Tadić čiji su politički mentori i nalogodavci Milorad Dodik i Dragan Čović. Kako da protiv njihovih ljudi pokrene istragu, zato što su svjesno blokirali usvajanje Budžeta BiH čime su doveli u pitanje održavanje izbora, a građanima uskratili biračko pravo.

Teško da će to uraditi Gordana Tadić koja ni u slučaju održavanja neustavnog referenduma u entitetu Republika Srpska, iako je sve bilo kristalno jasno, nije mogla naći krivca i kazniti ga.

Lokalni izbori 2020. trebali bi se održati 15. novembra. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.