open-navfaktor-logo
search
Stručnjaci savjetuju
Planirate na odmor: Kako efikasno zaštititi stan ili kuću od provalnika
U prva četiri mjeseca ove godine, prema riječima Mirsada Šukića, načelnika Odjeljenja za imovinske delikte u MUP-u Kantona Sarajevo, prijavljeno je 205 krivičnih djela provala u stanove, kuće i vikendice
31.05.2019. u 07:38
get url
text

Kraj je maja i mnogi već uveliko planiraju godišnje odmore. Juni, juli i august period je i kada lopovi "zadovoljno trljaju ruke" jer je baš u to vrijeme povećan broj provala u stanove i kuće.

U prva četiri mjeseca ove godine, prema riječima Mirsada Šukića, načelnika Odjeljenja za imovinske delikte u MUP-u Kantona Sarajevo, prijavljeno je 205 krivičnih djela provala u stanove, kuće i vikendice, od čega ih je 64 rasvijetljeno, te još 12 iz prošle godine.

Mirsad Šukić

- Zbog izvršenja ovih krivičnih djela uhapsili smo 52 osobe. Od ukupnog broja, zabilježili smo 55 provala u stanove, 140 u kuće i 10 u vikendice. U 45 slučajeva krivično djelo provale izvršeno je na način lomljenja cilindrične brave, što je signal ljudima da postavljaju što kvalitetnije brave. U 150 slučajeva krivično djelo provale izvršeno je zapiranjem na vrata i prozore. Zvučati stereotipno, ali logično je da ćete, ako imate stan u prizemlju zgrade, preduzeti neke mjere zaštite od provale, bilo da je to postavljanje gelendera na prozore, zatvaranje balkona, ugradnja svjetlosnih senzora osjetljivih na pokrete, alarma ili postavljanje videonadzora - kaže Šukić.

Navodi kako nije rijedak slučaj da u Kanton Sarajevo dolaze lica sa područja cijele BiH i vrše krivična djela.

- Možda je to nekome zanemarivo, ali nije mali broj za četiri mjeseca lišiti slobode 52 lica. To su rasvijetljeni slučajevi, oni koji se ne prepoznaju uglavnom su osobe koje dolaze sa strane - ističe Šukić.

A kako vam se najiščekivaniji period u godini ne bi pretvorio u noćnu moru, dobro je prije odlaska na putovanje preduzeti mjere zaštite od provala.

Neki od savjeta, koje smo dobili od Daniele Gogić, direktorice marketinga, komunikacija i kontrole u zaštitarskoj agenciji "Securitas BH", sigurno će vam pomoći da svoj životni prostor osigurate od provalnika dok ste odsutni.

Daniela Gogić

Ugradnja alarmnog sistema nije modni trend, nego efikasna zaštita

Najbolji način zaštite stana, kuće i poslovnog prostora je alarmni sistem koji je priključen na dojavno-operativni centar agencije za zaštitu. Njegova prednost je ta što će u trenutku oglašavanja alarma, put vašeg stana, kuće ili poslovnog prostora, krenuti mobilna patrola agencije. Ako neko sebi ne može priuštiti cijelogodišnje troškove ove usluge, postoji mogućnost prenosivog alarmnog sistema koji se postavlja samo privremeno u prostoru u kojem niko neće boraviti određeno vrijeme.

Više je prednosti ugradnje alarma

Često kod ugradnje alarma mislimo samo na provalu i zaštitu od krađe. Međutim, treba naglasiti i vrijednost alarma u slučaju poplava ili požara, jer postoje senzori koji su osjetljivi na dim ili vlagu, pa se i ta vrsta štete može smanjiti ili potpuno eliminirati ugradnjom alarmnog sistema. Način ugradnje alarma propisan je zakonom, internim pravilnicima agencija i tehničkim pravilima. Rukovanje je jednostavno. Pri izlasku iz stana i kuće, dovoljno je unijeti šifru na tastaturi. U tom trenutku o tome će biti obaviješten dojavni centar agencije. Pri ulasku dovoljeno je opet unijeti istu šifru.

Obavezno osigurajte vrata i prozore

Prije odlaska na odmor provjerite da je svaki otvor u kuću dobro zatvoren i zaključan. Prozori u prizemlju kuće ili stana i ulazna vrata trebaju biti osigurani pojačanim sistemima kao što su čvrste brave, blindirana vrata i rešetke koje je poželjno postaviti na staklene otvore. Ako imate alarmni sistem, pored detektora pokreta i dima, dobro je na sve otvore postaviti magnetni kontakt, jer u slučaju njihovog otvaranja, alarmni signal doći će u centar agencije za zaštitu.

Ugradite kamere

U domaćinstvima nije neophodno imati videopraćenje, bilo da je riječ o snimanju ili praćenju videosignala u centru agencije. Naravno, ukoliko neko želi imati mogućnost da u svakom trenutku na mobilnom telefonu ili tabletu vidi šta se događa u njegovom stanu ili kući, postoji i ta mogućnost. Snimljeni materijal je koristan u slučaju da se dogodi krivično djelo provale i krađe, odnosno, ako neko želi vidjeti šta pomoćno osoblje radi u štićenom prostoru dok vlasnik nije prisutan.

Lažnom kamerom nećete prevariti lopova

Ništa lažno nije preporučljivo, pa tako ni kamere. Većina je sklona potcjenjivanju znanja i inteligencije provalnika, što nikako ne stoji jer se radi o dobro informiranim osobama koje znaju prepoznati prazno kućište kamere. Preporuka je da, ako u štićenom prostoru imate vrijednosti koje koštaju više od lažne kamere, onda je bolje uložiti u pravu opremu za zaštitu.

Prednost tajmera za svjetlo

Tajmeri za svjetlo su korisni, posebno kada je riječ o rasvjeti koja se uključuje na pokret. Time onemogućavate provalnika da dugo vremena bude zaštićen mrakom. Također je korisna i rasvjeta koja se pali i gasi u nepravilnim razmacima jer je u tom slučaju teško znati da li je neko aktivira ili se pali sama. Preporučujemo da u okolini štićenog prostora bude što manje mračnih i neosvijetljenih dijelova.

Šta ne biste trebali nikako raditi

Na društvenim mrežama ne objavljujte da putujete jer je to direktna informacija nedobronamjernima da su stan ili kuća prazni.

Također, nije dobro postavljati fotografije vrijednih stvari, koje imate u svom stanu ili kući, na internetu.

Ne ostavljajte ključ od kuće ispod otirača ili saksije sa cvijećem.

U blizini prozora ili vrata ne ostavljajte predmete na koje se lako popeti i tako ući u više spratove.

Dobro je još znati

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu – pomoćnu bravu.

Uložak brave postavite tako, da dio koji je okrenut prema vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti "papagajkama" i polomiti.

Ne spuštajte do kraja roletne na prozorima jer lopovi i to prate i donose zaključak da niko ne boravi u stanu ili kući.

Ne držite novac i zlatni nakit u posudama na kuhinjskoj vitrini, ispod jastuka ili u ormarima među rubljem jer ih lopovi prvo tu traže.

Zapišite serijske brojeve oružja i skupocjenih uređaja jer ih je tako, u slučaju krađe, lakše pronaći.

Prije putovanja dajte komšiji ključ od sandučića za poštu jer nagomilana pošta alarm je provalniku da u stanu tih dana niko ne boravi.

Ključ od kuće ili stana ostavite pouzdanoj osobi

Dobro je da nekome kome vjerujete ostaviti ključeve od stana ili kuće. Takva usluga može se dogovoriti i sa agencijom za zaštitu. Povremeni, vremenski nepravilni obilasci prostora znak su da neko brine i da može svakog trenutka doći u stan ili kuću. To je jedan od najkorisnijih oblika zaštite ako u stanu ili kući nije ugrađen alarmni sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.