open-navfaktor-logo
search
Uništavanje staza
Planinari upozoravaju: Nekontrolirana sječa šuma oko Sarajeva imat će strašne posljedice
Dio planinarskih staza na Bjelašnici, Treskavici i Trebeviću je uništen, a planinari navode kako su staze devastirane usljed izvlačenja trupaca koje rade šumska gazdinstva.
23.08.2020. u 11:00
get url
text

Prema riječima Ermina Lipovića, predsjednika Planinarskog saveza FBiH/BiH, riječ je o stazama koje su radila planinarska društva i planinari koje ih koriste.

- Najviše su ih uništila šumska gazdinstva koja izvlače trupce. To je najveći razlog što su uništene i devastirane sve postojeće staze - kazao je Lipović.

Dodao je kako očuvanje i zaštita planinarskih staza nisu zakonski regulirani, što je veliki problem.

-  Mi smo pokušali da to reguliramo s ovim novim zakonom o šumama koji je trebao da izađe i koji je u fazi izrade u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, ali to još nije definrano. Bili su tu i neki okvirni radni stolovi, tribine i ostalo, ali nikad to nije zaživjelo. U novom zakonu čak ima predviđeno kako bi se to oko planinarskih staza reguliralo. Zasad su regulirane samo kozije staze i makadamski putevi. Iako mi to sada sve koristimo i svi prećutno kažu da je to naše, u suštini ne možemo se ni žaliti - istakao je.

Kazao je da je problem što izvlačenje trupaca rade mašine, traktori, četverotočkaši...

- Kada ih konji izvlače, to je donekle prirodno, a ovi traktori su divovske mašine, počupaše i satraše sve živo. Nemoguća je misija popraviti štetu. Mi se žalimo, oni ništa, jednostavno se ogluše i nema nikakve reakcije. Onda mi, kada to sve završi, čekamo proljeće ili kasnu jesen, pa ponovo markiramo i sređujemo staze. Tako je bilo do sada - objasnio je Lipović.

{$galerijaFotografija}

Najgora je situacija, kako je kazao, na Treskavici i dijelu oko Rakitnice. Također je zagađen dio na Tajanu, ali i Trebeviću. Posljedice ovakvih devastacija su, dodao je, najčešće poplave i klizišta.

- Narušen je biodiverzitet, ekološki dio što se tiče najviše voda. Imate neprimjerenih mjesta gdje rade gole sječe i to se desilo u Željeznom polju, ako se sjećate poplava prije dvije-tri godine, i onih iz 2014. godine. Naprave golu sječu, ostave teren bez drveta i korjenja, a onda majka priroda radi svoje i dolazi do klizišta. Što se tiče vrela Rakitnice, planinari su dobili informacije da je na tom dijelu odobrena kontrolirana sječa - kazao je.

Objasnio je da to znači da je doznačen određeni broj stabala koja treba posijeći. 

- Ali oni nikoga nisu kontaktirali, već je samo došlo šumsko gazdinstvo i odradilo to, iako je taj dio predviđen da bude zaštićen, da bude park prirode ili slično. Oni sad dolaze i jednostavno sasijeku drveće i to je to. Nikoga nisu pitali. Ima dijelova i oko samog izvora, dijelova gdje koji su na pojedinim stazama. To sada kad se naruši, gotovo je sve, kompletan kanjon Rakitnice će biti uništen - naglasio je naš sagovornik.

Lipović je kazao i to da se šumska gazdinstva, inače, na terenu ponašaju "autoritativno", bez mogućnosti da ih iko može kontrolirati.

- Bilo ko da dođe i da kaže ovo ne valja, nema niko ko bi mogao reći da su oni u krivu. Jedino sud. Nema ni jedna vrsta inspekcije koja može reći "vi radite pogrešno". To i jeste ono što tražimo i nadamo se da će biti taj zakon o šumama ubrzo biti gotov - zaključio je.

Pokušali smo kontaktirati i KJP "Sarajevo šume", koje je zaduženo za gospodarenje državnim šumama, ali odgovor na naše pozive nismo dobili.

Uništavanje planinarskih staza oko Sarajeva, 23.08.2020.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.