open-navfaktor-logo
search
Priznanja
Plaketa ZDK uručena i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ovogodišnji je dobitnik javnog priznanja "Plaketa Zeničko-dobojskog kantona", koje mu je danas u sjedištvu institucija tog kantona uručeno povodom 29. augusta, Dana ZDK.
29.08.2022. u 13:51
get url
text

Džaferović je zahvalio na ukazanom priznaju te činjenici da je valoriziran njegov rad na čelu Skupštine ZDK, kojom je predsjedavao u dva navrata te je podvukao kako današnji datum, na koji je potpisana čuvena Povelja Kulina bana, "nije slučajno odabran kao Dan ZDK".

- Povelja Kulina bana je dokument koji tako zorno svjedoči o državnosti BiH, o njenom suverentitetu i teritorijalnom integritetu. Ako bismo htjeli da sublimiramo i u jednoj rečenici iskažemo njen sadržaj, onda bismo, slobodno, mogli da kažemo da je to dokument koji govori o unutrašnjom redu i ustrojstvu Bosne i njenom međunarodnom priznanju.

Poruke Povelje Kulina bana su za sva vremena. Dakle, to su svevremene poruke - mira, tolerancije, uvažavanja, slobode, slobode kretanja, prava, dobrih odnosa i dobrosusjedske saradnje - istakao je Džaferović.

ZDK je, dodao je, stabilna i prosperitetna regija u BiH te je pozvao sve da ga nastavljaju razvijati u tom pravcu, ali i da "osiguraju jednaka prava za sve ljude koji žive u ovom kantonu".

- Moj san i smisao moje političke borbe je cjelovita i demokratska država BiH; država, prije svega, ravnopravnih ljudi, građana i naroda. Mi smo multietnička država i naravno da moramo uvažavati i trebamo poštovati svoj multietnički karakter.

To je prednost, a ne razlog za svađe i sukobe. BiH nije po površini i broju stanovnika velika država u svijetu, ali je po svojoj paradigmi, svom multuetničkom karakteru i sastavu, vrlo važna i značajna država u svijetu. U ovoj državi ima sasvim dovoljno resursa. Uzvišeni je dao sasvim dovoljno resursa da nas, oko četiri miliona, možemo normalno i prosperitetno da živimo - kazao je Džaferović, koji vjeruje da je došlo vrijeme da se s tim resursima pravilno i upravlja.

Podvukao je kako je ZDK lider u industrijskoj proizvodnji i izvozu, ali i jedini kanton čiji su skupštinski zastupnicu "odolili jednoj sveopćoj pojavi profesionalizacije skupštinskih mandata". Dodao je kako je i trenutni predsjedavajući Skupštine ZDK (Ćazim Huskić) “odbio da bude profesionalac” te sve pozvao da se nastave na takav način odnositi prema državi BiH.   

Premijer ZDK Mirnes Bašić, u svom svečarskom govoru, podsjetio je kako je na današnji dan 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana, koja je najstariji očuvani pisani bosanski državni dokument i “potvrda bosanske državnosti”. ZDK, dodao je, od 2013. godine na današnji dan obilježava Dan ZDK-a.

- Zbog toga je ovaj značajan datum iz naše prošlosti izabran za Dan ZDK-a. Iz sadržaja Povelje jasno se vidi da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu, institucije suverenog vladara, razvijenu trgovinu, diplomatske odnose sa komšijama, kao i pisarsku kancelariju, koja potvrđuje tardiciju pismenosti u Bosni. To su kroz historiju prešućivali; pokušavali osporiti razni historičari, biografi, politolozi iz okolnih zemalja. To pokušavaju i danas, ali nas ne uspijevaju pokolebati na našem putu. Naša je zadaća, na koju smo fokusirani, da jačamo institucije koje će snažiti i štititi državu i svakog građanina - poručio je premijer Bašić.

Podvukao je kako su insitucije ZDK snažne te posvećene “općem boljitku i ravnomjernom razvoju”. Bašić je u svom prigodnom obraćanju istakao kako je ovogodišnji rebalansirani budžet tog kantona od 464.000.000 najveći u historiji tog kantona, a za gotovo 39 miliona KM uvećan je u odnosu na planirani.

Podsjetio je kako su se u ovom mandatu na isteku susreli s brojnim izazovima te i pandemijom koronavirusa, kojoj su se uspješno oduprijeli te “spasili od kolapsa, prije svega, zdravstveni sektor, ali i privredu, poljoprivredu, unaprijedili socijalnu i boračku zaštitu”.

Posebno je istakao važnom mjeru o nedavnom uvođenju porodiljske naknade za sve porodilje u tom kantonu, u mjesečnom iznosu od 1.000 KM, koju će primati više od 3.000 porodilja.

Bašić je zahvalio članovima Vlade, Skupštine te skupštinske većine, ali i zastupnicima opozicionih stranaka, za koje je podvukao, a što je i u ranijim prilikama isticao, kako su “najbolja opzicija u BiH”.

Javno priznanja "Povelja ZDK" uručena je Huseyinu Kansuu iz Turske za doprinos razvoju odnosa ZDK-a i BiH s tom državom, a, osim Džaferovića, priznanje "Plaketa ZDK" uručeno je i novinarki Gordani Ristović-Musliji, novinaru u penziji Faruku Midžiću, bivšem rukometašu, a sada internacionalnom treneru Jasminu Mrkonji, hafizu Halilu Mehtiću, zeničkom privredniku Zvonki Grbavcu, Udruženju građana "Forum građana Zenice" te posthumno pjesniku Kemalu Mahmutefendiću.

Uime nagrađenih zahvalio je i dobitnik "Povelje ZDK" Huseyin Kansu, koji je istakao kako je rođen u Istanbulu, a otac i majka su mu iz Sandžaka te da se 53 godine bavi politikom. Priznanje "Povelja ZDK" posebno mu je, istako je, značajno priznanje te je prenio i "srdačne selame" od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, turske vlade i naroda te države.

- Ovo ću čuvati dok sam živ. Želim ovo da kažem: Turska država, naša vlada, a posebno naš predsjednik Erdogan, želimo BiH da se sačuva kao multietničku, multikulturnu i multireligioznu. Posebno da se sačuva stabilnost. Za ovo će Turska uvijek dati podršku BiH. Mi želimo sve najbolje i za zajedničku budućnost naših dviju država te da još više radimo kao dva naroda - kazao je Kansu. 

Na prizanju su zahvalili i Vladimir Franjić iz Udruženja građana "Forum građana Zenice" te Jasmin Mrkonja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.